Skip to main content

H ΕΚΤ σφίγγει κι άλλο τη θηλιά στην Ελλάδα

Στο κόκκινο η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας: Με νομική μορφή η απαγόρευση στις ελληνικές τράπεζες να προχωρούν σε αγορές εντόκων γραμματίων.

Έτοιμη να καταστήσει παράνομη την αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες εμφανίζεται η ΕΚΤ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η αρχική προειδοποίηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες θα λάβει πλέον «νομική μορφή» και θα απαγορευθεί σε αυτές να προχωρούν σε αγορές εντόκων γραμματίων, γεγονός το οποίο θα αποστραγγίξει περαιτέρω τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, υπήρχε όριο 15 δισ. ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και κατά το δημοσίευμα η ΕΚΤ θέλει να το κάνει νομική δέσμευση, προκειμένου να μην μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να καλύπτουν το κενό των ξένων που δεν συμμετέχουν.

Κάτι που πιο απλά μεταφράζεται σε πρόθεση της ΕΚΤ να σφίξει περισσότερο τη «θηλιά» της ρευστότητας για την ελληνική οικονομία, με τους Financial Times να σημειώνουν στο δημοσίευμα ότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις κάτω από το όριο έκδοσης των 15 δισ. ευρώ και πρέπει να μετακυλίσει έντοκα γραμμάτια διάρκειας έξι μηνών τα οποία λήγουν στις 14 Απριλίου. Μέρος εξ αυτών εκτιμάται πως βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών, ενώ οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στην έκδοση.

Μετά και αυτή την κίνηση της ΕΚΤ, καθίσταται πλέον παραπάνω από σαφές από τους εταίρους ότι για να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός, για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου  και για να χαλαρώσει η θηλιά στην ελληνική οικονομία θα πρέπει να υπάρξει τις επόμενες μέρες συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Άλλωστε, όπως σας ενημέρωσε εδώ και καιρό η Voria.gr και επιβεβαιώσε σήμερα το Reuters, λεφτά υπάρχουν το πολύ μέχρι τα μέσα Απριλίου...

 

 

ZENITH