Skip to main content

H Ευρώπη στρέφεται στην Αδριατική για ενέργεια

Τα Δυτικά Βαλκάνια μπήκαν στο παιχνίδι της ενέργειας και φυσικά, οι ισχυροί προτιμούν να διαπραγματευτούν με την Αλβανία, παρά με την Ελλάδα.

Η ενεργειακή ανασφάλεια ωθεί την Ευρώπη να επιδιώξει μια λύση στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία, τα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και η Σερβία «θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στη βελτίωση της εν λόγω ασφάλειας με πιθανές επενδύσεις σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και σε νέους αγωγούς φυσικού αερίου».

Αυτό είναι το συμπέρασμα εκτεταμένου ρεπορτάζ των SETimes. «Η γεωγραφική θέση, η πρόσβαση στη θάλασσα και η επιθυμία να δημιουργηθεί σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο πολιτικής είναι παράγοντες που καθιστούν τα Δυτικά Βαλκάνια μια ενδιαφέρουσα προοπτική για τους επενδυτές στον τομέα της ενέργειας», ανέφερε η ΕΤΑΑ στις αρχές Ιανουαρίου.

Να λοιπόν, που άρχισε να διαφαίνονται οι λόγοι της κατάργησης από την Αλβανία της συμφωνίας που υπογράψαμε για τα όρια της ΑΟΖ. Μάλιστα δε, αλβανικά δημοσιεύματα έχουν σίγουρη την άντληση πετρελαίου και παραθέτουν χάρτες, όπου όμως εμπλέκουν και ελληνικές περιοχές. Με την σημείωση βέβαια, ότι είναι αλβανικές με την Ελλάδα να μη το αναγνωρίζει και ίσως υπάρξει εμπλοκή.

Συμφώνως προς αλβανικό δημοσίευμα, που μετέφερε το Βαλκανικό Περισκόπιο, η ζώνη πετρελαίου ξεκινά από την άκρη της χερσονήσου Καραμπουρούν και καταλήγει στο νότιο άκρο της Αλβανίας. Είναι μια περιοχή 2.400 τετρ. χλμ. Το πρόβλημα δημιουργείται με την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης των 20 μπλοκ στα οποία θα απονέμει παραχώρηση για έρευνα πετρελαίου στη θάλασσα. Σύμφωνα όμως με τις συντεταγμένες του "Μπλοκ 1" της Αλβανίας, είναι κοντά στο νησί της Κέρκυρας. Αυτό το οικόπεδο απλώνεται σε μια έκταση 1.801 τετραγωνικών χλμ. Και τα δύο οικόπεδα αλληλο-καλύπτουν μια έκταση περίπου 26 τετρ. χλμ.

Και υποστηρίζει το αλβανικό δημοσίευμα: «Αλλά, ενώ τα αλβανικά οικόπεδα βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων της Αλβανίας οι ελληνικές αρχές αξιώνουν έναν νέο καθορισμό των υδάτινων συνόρων με την Αλβανία με τον οποίο υπήρξε μια συμφωνία με την Αλβανία, αλλά ανατράπηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

» Παρά το γεγονός ότι τα σύνορα καθορίζονται και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτά, ο ισχυρισμός των Ελλήνων, περιορίζει τις αναζητήσεις μας και κρατούν σε ομηρία τα αλβανικά ύδατα. Εάν αυτή η περιοχή έχει ενταχθεί για έρευνα πετρελαίου, ενώ βρίσκεται εν εξελίξει η ελληνική απαίτηση, δεν επιβεβαιώθηκε από τις αλβανικές αρχές».

Μπήκαν λοιπόν τα Δυτικά Βαλκάνια στο παιχνίδι της ενέργειας. Και φυσικά, οι ισχυροί προτιμούν να διαπραγματευτούν με την Αλβανία, παρά με την Ελλάδα. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό Energiewende προ μηνός, γράφηκε: «Θα μπορούσαν τα Βαλκάνια να εξάγουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ηπειρωτική Ευρώπη στο άμεσο μέλλον; Θα μπορούσαν οι επενδύσεις της Δυτικής Ευρώπης και οι πόροι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να δημιουργήσουν μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους για όλους τους εμπλεκόμενους; Υπάρχουν αρκετοί εμπειρογνώμονες στην περιοχή που το πιστεύουν».

Μάλιστα δε, εξωραΐζεται τόσο πολύ η κατάσταση προκειμένου να πεισθούν όσοι έχουν αμφιβολίες, ώστε παρατίθεται και το ακόλουθο επιχείρημα: «Θεωρητικά, τα Βαλκάνια είναι σαν τη Σάνγκρι Λα όσον αφορά την παραγωγή καθαρής ενέργειας», ανέφερε επίσης το άρθρο. «Η περιοχή είναι ηλιόλουστη καθόλη τη διάρκεια του έτους, είναι ανεκμετάλλευτη σε υδροηλεκτρικό επίπεδο, έχει θυελλώδεις ακτές και πλούσια γεωργική γη».

Δεν είναι όμως μόνο το αέριο ή πετρέλαιο που καθιστά ιδανική για τους επενδυτές την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Στο παραπάνω ρεπορτάζ των SETimes, προστίθεται: «Με τις περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να χρησιμοποιούν λιγότερο από 13 % όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και σε μια περιοχή με άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της υδροηλεκτρικής, της ηλιακής, της αιολικής ενέργειας, της βιομάζας και της γεωθερμικής ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε ενεργειακή απόδοση θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό μέρος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», γράφηκε.

Εμείς θα μείνουμε με τις -περιέργως- αισιόδοξες εκτιμήσεις του κ. Μανιάτη, ο οποίος μάλλον δεν αντιλαμβανόταν τι συμβαίνει στις γύρω από την Ελλάδα περιοχές. Είχε «κολλήσει» στον ισραηλινοελληνικό αγωγό. Κάποτε ίσως μας εξηγήσει τους λόγους.

Ο Μακεδών

ZENITH