Skip to main content

H Koμισιόν βάζει στον πάγο την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar

«Παγώνει» η Κομισιόν την έρευνα για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζερική SOCAR, δίχως όμως να δίδονται ακόμη εξηγήσεις.

«Παγώνει» η Κομισιόν την  έρευνα για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζερική SOCAR.

Με απόφαση της Γ.Δ Ανταγωνισμού που ελήφθη παραμονές των ελληνικών εκλογών, αλλά μόλις πρόσφατα ανέβηκε στην ιστοσελίδα της, η Κομισιόν παγώνει τη διαδικασία έρευνας που διεξήγαγε για τη μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar αντί 400 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου και, όπως είχε πει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης, «οι περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης για την τύχη του ΔΕΣΦΑ θα δρομολογηθούν μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία εκκρεμεί προς εξέταση η συγκεκριμένη εξαγορά».

Στην προ ημερών ανακοίνωσή της, ωστόσο, η ΕΕ μιλάει για «αναστολή του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της έρευνας» χωρίς να παραθέτει νέο χρονοδιάγραμμα, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως οριστικό πάγωμα στο θέμα του ΔΕΣΦΑ, της μόνης από τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις που παρέμενε «ζωντανή».

Μετά τη δημοσιοποίηση του....παγώματος, το θέμα είναι τι λένε οι Αζέροι. Με αφορμή το προ ημερών ταξίδι Λαφαζάνη στο Μπακού, κύκλοι της Socar εξηγούσαν ότι «το έργο του TAP και του ΔΕΣΦΑ συνδέονται μεταξύ τους όχι άμεσα, αλλά πάντως έχουν σχέση». Και αυτό διότι οι υποδομές που ελέγχει ο ΔΕΣΦΑ είναι αλληλένδετες με τη στρατηγική της Socar για τη δραστηριοποίησή της επί ευρωπαϊκού εδάφους.

ZENITH