Skip to main content

H Moody’s προειδοποιεί τις ΗΠΑ

Όποιος πιστεύει ότι οι μεγάλες οικονομίες τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τους δαιμονοποιημένους πλέον οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, κάνει τεράστιο λάθος.Της Κωνσταντίνας Δημητρούλη
Της Κωνσταντίνας Δημητρούλη

Όποιος πιστεύει ότι οι μεγάλες οικονομίες τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τους δαιμονοποιημένους πλέον οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, κάνει τεράστιο λάθος. Μετά την Ευρώπη η Moody΄s στρέφει τα πυρά της στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Moody΄s Investors Service για τη χώρα, Στηβ Χες, σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να παρουσιάσει ένα σαφές και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση της διόγκωσης του χρέους της, προκειμένου να διατηρήσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας τύπου ‘ΑΑΑ’. Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Χες προειδοποιεί την Ουάσινγκτον ότι η κρίση χρέους δεν αποτελεί «προνόμιο» μόνο της Ευρώπης, αλλά απειλεί και τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Επιπλέον ο κ. Χες δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι εάν οι προβλέψεις των ΗΠΑ, όπως καταγράφονται στον προϋπολογισμό, για το χρέος ως ποσοστό της εθνικής παραγωγής και για τις πληρωμές τόκων ως ποσοστό των εσόδων επαληθευτούν κατά τα προσεχή έτη, η πιστοληπτική ικανότητα ‘ΑΑΑ’ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα τεθεί υπό εξέταση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε, προκειμένου να χρυσώσει το χάπι, ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα οδηγούσε κατ’ ανάγκη σε μια αυτόματη υποβάθμιση - και τελικά η Moody’s αναμένει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν τα απαιτούμενα βήματα. Ο κ. Χες, ωστόσο, τόνισε πως η ευρωπαϊκή συνταγή περικοπών στο κοινωνικό κράτος και αύξησης των φόρων δεν αποτελεί ενδεδειγμένη λύση ούτε για ΗΠΑ.

Πάντως τα σχόλια του κ. Χες έχουν μία βάση, καθώς ακολουθούν την έκθεση (Μπεζ Βίβλος) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στην οποία εντόπισε στασιμότητα ή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε περιφέρειες. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκε, δήλωσε στο Κογκρέσο στις 21 Ιουλίου ότι «οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες». Η παραδοχή, λοιπόν, ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας παραμένει ασθενής αναζωπυρώνει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο της διπλής ύφεσης. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει δύο υφέσεις, όπου ανάμεσα υπάρχει μια σύντομη και χλιαρή ανάκαμψη.

Να σημειωθεί ότι η μέτρια οικονομική ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, το τεράστιο κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, καθώς και την πρόσληψη προσωρινά απασχολουμένων. Αυτό, όμως, που επιβαρύνει την κατάσταση και ενδέχεται να οδηγήσει τελικά στη διπλή ύφεση είναι η χαμηλή πλέον εμπιστοσύνη των καταναλωτών και οι αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες. Δεδομένου ότι οι δαπάνες των καταναλωτών αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης, ένας Αμερικανός καταναλωτής που αρνείται να ανοίξει το πορτοφόλι του δεν αποτελεί το καλύτερο σενάριο.

ZENITH