Skip to main content

Hellenic Steel: Eπίσκεψη της Mittal αναπτερώνει τις ελπίδες

Οι εργαζόμενοι της Hellenic Steel, μετά την επίσκεψη πολυμελούς ομάδας στη βιομηχανία από στελέχη του χαλυβουργικού κολοσσού ArcelorMittal, ελπίζουν ότι θα βρεθεί αγοραστής.
της Άννης Καρολίδου
 
Οι εργαζόμενοι της Hellenic Steel, μετά την επίσκεψη πολυμελούς ομάδας στελεχών και τεχνικών του χαλυβουργικού κολοσσού ArcelorMittal, ελπίζουν ότι θα βρεθεί αγοραστής για την εταιρεία και δεν θα οδηγηθεί τελικά σε οριστικά κλείσιμο παρότι έχει αποφασιστεί από τη μητρική ILVA η λύση και θέση σε εκκαθάριση. 
 
Να σημειωθεί ότι με την επίσκεψη αυτή, η ArcelorMittal, που περίπου πριν δύο χρόνια έκλεισε το εργοστάσιό της στο Βόλο, φαίνεται να επανεμφανίζει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, όταν το 2011 θεωρούσε μη βιώσιμο το εργοστάσιο παραγωγής χαλυβδοελασμάτων και βαφής χάλυβα. 
 
Όπως πληροφορείται η Voria.gr, oι ελπίδες για την εξεύρεση αγοραστή αναπτερώθηκαν όταν κλιμάκιο της ArcelorMittal, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη (5-6/2) στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος από τον μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα παγκοσμίως, ήρθε σε μία δύσκολη στιγμή καθώς το ενδιαφέρον που εκδήλωσε αρχικά γερμανικό fund αλλά και Ρώσοι χαλυβουργοί, δεν είχε δώσει  κάποια θετικά επόμενα αποτελέσματα. 
 
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι της εταιρείας, βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και ήδη έχει αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση ορισμένων.
 
Η πληροφορία για την πραγματοποίηση διερευνητικής επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της Ηellenic Steel, από κλιμάκιο της Mittal Steel, ξάφνιασε, γιατί ως τώρα δεν έχει προχωρήσει και ούτε φαίνεται ότι προχωράει, η πολυσυζητημένο  εξαγορά  της ιταλικής ILVA, από την εν λόγω πολυεθνική. Πέραν αυτού, η ILVA, την οποία θέλει να εξυγιάνει η ιταλική κυβέρνηση, θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο για διάστημα 36 μηνών. 
 
Το ενδεχόμενο να περάσει η Hellenic Steel, στην ArcelorMittal, θα πρέπει να θεωρηθεί ίσως ως μία θετική εξέλιξη για την ελληνική χαλυβουργία. 
 
Να σημειωθεί ότι η ArcelorMittal, είναι ένας γίγαντας που παράγει 119 εκατ. τόνους προϊόντων το χρόνο, απασχολεί 232.000 εργαζόμενους σε 60 χώρες ενώ ο επικεφαλής της, ο Ινδός Λάκσμι Μιττάλ, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, έχει διακριθεί σαν ο άνθρωπος που κατορθώνει να ξαναζωντανεύει προβληματικές εταιρείες. 
 
Η ArcelorMittal έχει στον όμιλό της, στην Ευρώπη, 32 μονάδες, σε 12 χώρες, ενώ παρουσία έχει και σε Τουρκία και ΠΓΔΜ. 

ZENITH