Skip to main content

Η αλήθεια για το μεσαίο δάχτυλο του Βαρουφάκη(vid)

Τι γίνεται όταν ένα γερμανικό σατιρικό σόου παραδέχεται ότι παραποίησε το επίμαχο βίντεο με το μεσαίο δάχτυλο. Ο Γιάννης Βαρουφάκης συνεχίζει να ασχολείται και να τουιτάρει.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το μεσαίο δάχτυλο του Βαρουφάκη συνεχίζει να απασχολεί, να διχάζει και να δημιουργεί σύγχυση σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Δυστυχώς στην παγίδα συνεχίζει να πέφτει και ο υπουργός Οικονομικών με σχόλια του στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, twitter. Τελευταίο κρούσμα ένα βίντεο του γερμανικού σατιρικού σόου του ZDF, Neo Magazin Royale όπου οι συντελεστές της εκπομπής γελοιοποιούν το όλο θέμα της παραποίησης του βίντεο και την υποκριτική αντίδραση των Γερμανών και φέρονται να παραδέχονται ότι αυτοί παραποίησαν το επίμαχο βίντεο.

«Εμείς παραποιήσαμε το βίντεο με το μεσαίο δάκτυλο του Γιάννη Βαρουφάκη», τονίζει αρχικά μιλώντας στο video ο υπεύθυνος της εκπομπής Γιαν Μπόμερμαν.

Μάλιστα, δείχνει όλη την τεχνική διαδικασία που ακολούθησε με την ομάδα του. Όπως ανέφεραν, χρησιμοποίησαν τα πλάνα από την ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στο Ζάγκρεμπ, και έντυσαν την επίμαχη φράση του κ Βαρουφάκη, με το χέρι ενός σωσία του υπουργού.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως υποστήριξαν οι συντελεστές στο βίντεο, έψαχναν πλάνα του Γιάννη Βαρουφάκη. Δεν μπορούσαν όμως να βρουν άλλα πέραν αυτών από την ομιλία που είχε κάνει στο Ζάγκρεμπ το 2012. Επειδή όμως ήθελαν να κάνουν πάταγο με το βίντεοκλίπ, πείραξαν την επίμαχη σκηνή προκειμένου ο Γιάννης Βαρουφάκης να εμφανίζεται να κάνει την άσεμνη χειρονομία προς τη Γερμανία.

Στο τέλος του βίντεο, μάλιστα, εξηγούν ότι το έκαναν για να παγιδεύσουν τον παρουσιαστή του ARD και να τονίσουν για άλλη μια φορά το πάθος των Γερμανών κατά όσων επιτίθενται στην πατρίδα τους.

Το καταπληκτικό στην όλη υπόθεση είναι ότι ακόμη και στη Γερμανία δεν μπορούν να αντιληφθούν εάν αποτελεί όντως παραδοχή της παραποίησης ή όπως φαίνεται και από τα τελευταία σχόλια του Μπόμερμαν το βίντεο δεν έχει παραποιηθεί αλλά το όλο θέμα παρουσιάστηκε προκειμένου να καυτηριάσει όχι τόσο τη στάση του Βαρουφάκη  όσο την αντίδραση των Γερμανών στη χειρονομία του Έλληνα υπουργού:  «Όταν Έλληνες μας υψώνουν το μεσαίο δάχτυλο, τρελαινόμαστε επειδή είμαστε Γερμανοί. Συντάκτες του Γιάουχ, ο Βαρουφάκης έχει άδικο, δεν παραποιήσατε το βίντεο. Απλά βγάλατε τις εικόνες από τα συμφραζόμενα ώστε ο μέσος Γερμανός να ικανοποιήσει το πάθος του να εξοργιστεί» λέει.

Ενδεικτική του πόσο αμφίσημο είναι το βίντεο του Μπόμερμαν είναι η υποδοχή του στον γερμανικό Τύπο. Η FAZ βάζει τίτλο ρωτώντας: «Είναι παραποιημένο το βίντεο του Βαρουφάκη;». Το Spiegel λέει πως «είτε η εκπομπή του Μπόμερμαν ευθύνεται για το δάχτυλο στην εκπομπή του Γιάουχ, είτε [ο Μπόμερμαν] συνεχίζει με πολύ ιδιοφυή τρόπο το παιχνίδι με την ψευδαίσθηση της εικόνας και τη δυνατότητα παραποίησής τους».

«Το βάρος της επιλογής εάν το δάχτυλο είναι αυθεντικό ή η παραποίησή του, ο Μπόμερμαν το αφήνει στους τηλεθεατές: "Εσείς θα αποφασίσετε ποιο είναι το πρωτότυπο"» γράφει το περιοδικό.

Το ίδιο είναι το συμπέρασμα και της Sueddeutsche Zeitung: «Άγνωστο παραμένει έαν ο Μπόμερμαν όντως παραποίησε το βίντεο πριν την εκπομπή του Γιάουχ ή όχι, και τα δύο είναι εξίσου πιθανά. Το σίγουρο είναι πως [δείχνοντας την ετοιμότητα του Γιάουχ και της Bild να πιστέψουν ό,τι συνιστά προσβολή στους Γερμανούς] ο Μπόμερμαν κατάφερε να τους βάλει τα γυαλιά».

Σε κάθε περίπτωση, το αμφίσημο βίντεο δεν εμπόδισε τον Γιάννη Βαρουφάκη να γράψει μήνυμα στο twitter, όπου απευθυνόμενος στον κ Γιάουχ, διερωτάται αν θα υπάρξει κάποια απολογία εκ μέρους του, επειδή χρησιμοποίησε ένα παραποιημένο βίντεο για να φιμώσει μια συμφιλιωτική ελληνική φωνή.

O Έλληνας υπουργός εξαίρει τη στάση του αναφέροντάς του ότι ότι το χιούμορ, η σάτιρα και η αυτοσαρκασμός είναι μεγάλη διαλύτες τυφλών εθνικισμών. "Εμείς οι πολιτικοί πραγματικά σας χρειαζόμαστε" αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

ZENITH