Skip to main content

Η Αριστερή Πλατφόρμα «μπλόκαρε» τον συντονιστή στον ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης

«Νικητής» στις εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής του κόμματος σε τοπικό επίπεδο βγήκε το λευκό. Δύο οι υποψήφιοι, από το «προεδρικό» περιβάλλον, που όμως δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Επανάληψη της

του Τάσου Τασιούλα

Δε βγήκε «λευκός καπνός» από τη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, για την εκλογή του νέου συντονιστή του κόμματος σε τοπικό επίπεδο, μετά την παραίτηση του Νίκου Σαμανίδη.

Η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Δευτέρα, όταν θα συνεδριάσει εκ νέου το όργανο με αποκλειστικό θέμα την εκλογή του επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Πάντως, έχουν ενδιαφέρον τόσο οι υποψηφιότητες, όσο και η στάση που τήρησαν οι 45 εκλέκτορες, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Υποψήφιοι ήταν (και θα είναι και την επόμενη Δευτέρα) ο Μίλτος Οικονόμου και η Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Και οι δυο τους προέρχονται από τους λεγόμενους «προεδρικούς», δηλαδή τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Οικονόμου ήταν αναμενόμενο να είναι υποψήφιος, καθώς είναι και αναπληρωτής συντονιστής σήμερα, και θεωρείται από τα στελέχη της «κεντρικής γραμμής» του κόμματος. Το ίδιο όμως και η κ. Χατζηγεωργίου, η οποία μάλιστα είναι στενή φίλη του Αλέξη Τσίπρα και εκπροσωπεί το νέο… αίμα στο κόμμα. Άλλωστε, ήταν και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Με δεδομένη την εσωκομματική τοποθέτηση των δύο υποψηφίων, τα στελέχη που ανήκουν στην «Αριστερή Πλατφόρμα» και στη Θεσσαλονίκη είναι πολλά, αποφάσισαν να μην κάνουν επιλογή.

Έτσι, το αποτέλεσμα της χτεσινοβραδινής ψηφοφορίας έβγαλε «νικητή» το λευκό! Από τα 45 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τελικά 44 (ένας ήταν δικαιολογημένα απών, λόγω ασθένειας). Ο Μίλτος Οικονόμου έλαβε 15 ψήφους, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου 10, ενώ 18 μέλη ψήφισαν λευκό και ένας άκυρο.

Βάσει του καταστατικού του κόμματος για να εκλεγεί συντονιστής απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία. Δηλαδή για να εκλεγεί κάποιος πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 23 ψήφους.

Το αποτέλεσμα έχει «θορυβήσει» τα κομματικά στελέχη κι έτσι στην επανάληψη της διαδικασίας την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να γίνουν συνεννοήσεις, ώστε να μην υπάρξει ανάλογη εικόνα. Από αυτές τις συνεννοήσεις δεν αποκλείεται να υπάρξει τρίτος υποψήφιος στον οποίο να συμφωνεί η απόλυτη πλειοψηφία. Το σίγουρο είναι ότι όσες φορές και να χρειαστεί να επαναληφθεί η διαδικασία θα απατούνται τουλάχιστον 23 ψήφοι για να εκλεγεί συντονιστής.

Το ίδιο ισχύει και για τη θέση του αναπληρωτή. Σε αυτή τη διαδικασία τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσαν να μπουν χωρίς την κατάληξη της ψηφοφορίας για τον επικεφαλής του κόμματος, οπότε δεν έγιναν γνωστές τυχόν προθέσεις στελεχών για να είναι υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη θέση.

ZENITH