Skip to main content

Η Αθήνα παίζει τα ρέστα της στη διαπραγμάτευση

Τι συνεπάγεται η ειλημμένη απόφαση του Μαξίμου να μη ζητήσει τη σύγκλιση έκτακτου Eurogroup.
Αποφασισμένη να μη ζητήσει τη σύγκλιση έκτακτου Eurogroup εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι:
 
α) έχει τα απαραίτητα διαθέσιμα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της (τόσο στο εξωτερικό, προς ΔΝΤ, ξένες τράπεζες κα, όσο και  προς το εσωτερικό, δηλαδή για  μισθούς - συντάξεις και ό,τι άλλο κλπ) και να μην κηρύξει αναγκαστική πτώχευση και
 
β) αναμένει ότι έως τις 24 Απριλίου, που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup, θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια («πολιτική», όπως την ονομάζουν στο πρωθυπουργικό γραφείο) συμφωνία με τους εταίρους - δανειστές.
 
Αν όλα πάνε καλά και σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν στο συρτάρι τους τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο ΟΙκονομικών, τότε δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να ζητηθεί από τους ξένους εταίρους - δανειστές της χώρας η σύγκλιση ενός έκτακτου συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να συζητηθεί το ελληνικό θέμα.
 
Αυτή θα είναι μια επιβεβαιώση, και μάλιστα έμπρακτη, της ορθότητας ως προς την ακολουθούμενη πολιτική της ελληνικής πλευράς όλο το προηγούμενο διάστημα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικές κρούσεις έχουν γίνει από τις Βρυξέλλες, αλλά τίποτα δεν θεωρείται οριστικό. «Εμείς μπορούμε να περιμένουμε, πλέον, έως τις 24 Απριλίου» λένε από την Αθήνα. Το θέμα, όμως, σε αυτή την περίπτωση είναι τι θα γίνει αν δεν δοθεί και τότε λύση στο ελληνικό ζήτημα. Αυτό είναι το καταστροφικό σενάριο για την ελληνική πλευρά...

ZENITH