Skip to main content

Η Αυστραλία ξεπέρασε ανώδυνα την κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών, Γουάιν Σουάν, επανέλαβε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, για την Αυστραλία, ξεπεράστηκε, στηρίζοντας την εκτίμησή του αυτή στην ισχυρή ανάπτυξη που σημείωσε το 2009 αυστραλιαν
O Αυστραλός υπουργός Οικονομικών, Γουάιν Σουάν, επανέλαβε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, τουλάχιστον για την Αυστραλία, ξεπεράστηκε. Ο κ. Σουάν στήριξε την εκτίμησή του αυτή στην ισχυρή ανάπτυξη που σημείωσε το 2009 η αυστραλιανή οικονομία, κλείνοντας το τέταρτο τρίμηνο με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,9%, και συνολικό ρυθμό ανάπτυξης για το έτος στο 2,7%.

«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία αυτά. Εκεί που διαγραφόταν ο κίνδυνος να καταρρεύσει η οικονομία μας εντός του 2009 φτάσαμε να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 2.7%», είπε ο κ. Σουάν.

Ο υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε όμως ότι λόγω του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, ο ετήσιος προϋπολογισμός, που θα κατατεθεί το Μάιο, θα προβλέπει μείωση των κρατικών δαπανών. Ο κ. Σουάν συμπλήρωσε πως η μείωση των δαπανών θα συνεχιστεί έως ότου ο προϋπολογισμός να γίνει και πάλι πλεονασματικός.

Η κυβέρνηση αποδίδει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στα μέτρα στήριξής, με τη διάθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων «που ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά απέναντι στην οικονομική κρίση» .

Η Αυστραλία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που κατάφερε να αποφύγει την ύφεση, στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό στον εύρωστο μεταλλευτικό της κλάδο, αλλά και στις δημόσιες δαπάνες.

Στο τέταρτο τρίμηνου του 2009, οι δαπάνες για μηχανήματα και εξοπλισμό αυξήθηκαν κατά 11%, γεγονός που παρείχε στήριξη στην οικονομία.

Την Τρίτη η Αποθεματική Τράπεζα προέβη σε αύξηση των επιτοκίων, κατά 0,25%, στο 4%, καθώς οι οικονομικές συνθήκες το επέβαλαν, όπως ανακοίνωσε.

Όλοι οι αναλυτές εκτιμούν πως θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις των επιτοκίων φέτος στην Αυστραλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH