Skip to main content

Η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ελλάδα εξυπηρετεί και την αμερικανική οικονομία

Στο Λευκό Οίκο πιστεύουν ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι καταστρεπτική όχι μόνο για την ευρωπαϊκή αλλά και την αμερικανική οικονομία.

Όλοι προσπαθούμε να κατανοήσουμε την προσφερόμενη υποστήριξη προς την Ελλάδα ισχυρών χωρών, και μένουμε κυρίως στην αυξανόμενη αξία της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας -λόγω των εντάσεων στον περίγυρο-, της οποίας η παραμονή στο δυτικό στρατόπεδο δεν είναι απλώς χρήσιμη, αλλά καταλυτική.

Τυχούσα απώλεια της Ελλάδας, δεν θα φέρει γεωπολιτικές ανατροπές μόνον στην περιοχή, αλλά σ’ όλη την υφήλιο, κι αυτό να μη θεωρηθεί υπερβολή. Βεβαίως, γνωρίζουν οι Δυτικοί πως η Ελλάδα δεν θα αποτολμήσει εγχείρημα αυτοχειρίας, επειδή θα ισχύσει η λαϊκή ρήση «το γινάτι βγάζει μάτι» (και που δεν το αντιλαμβάνονται μόνον οι κατεχόμενοι από αραχνιασμένες ιδεοληψίες).

Πιστεύει στα σοβαρά κάποιος, ότι μια απόφαση αλλαγής προσανατολισμού στην εξωτερική και αμυντική πολιτική μας μπορεί να πραγματοποιηθεί; Αυτοί που παραπλανούν τον λαό (και τους εαυτούς τους, ίσως) γνωρίζουν ότι η πολεμική μας ικανότητα εξαρτάται από το ΝΑΤΟ; Γνωρίζουν, πόσες ημέρες έχουμε αυτοδυναμία για επιχειρήσεις; Γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να παραλύσει την στρατιωτική μας μηχανή;

Και τέλος, αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να παρωθηθεί η Τουρκία σε δημιουργία επεισοδίου, το οποίο υπό σημερινές συνθήκες δεν αποτελεί πρόβλημα, επειδή ο στρατός μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με επιτυχία οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια, αλλά  με την αφανή υποστήριξη του ΝΑΤΟ και τα εμπόδια που θα θέσει σ’ εμάς, πόσες μέρες θα αντέξει η Ελλάδα, και φυσικά η σημερινή κυβέρνηση;

Ο υπογραφόμενος είναι από αυτούς που επί χρόνια υποστηρίζω ότι είναι απαραίτητα τα ανοίγματα προς την Ρωσία, και προς την Κίνα, και προς το Ισραήλ και όπου αλλού. Και δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στην Δύση, η οποία μεταπολεμικώς πάντα στάθηκε απέναντί μας. Αλλά, μέχρις εκεί «που μας παίρνει». Όλα τα άλλα είναι ανεπίτρεπτος τυχοδιωκτισμός και κανείς δεν δικαιούται να εξωτερικεύει τα απωθημένα του εις βάρος του λαού.

Επανερχόμενος στους λόγους που προσφέρεται στην Ελλάδα υποστήριξη από τις ΗΠΑ, λαμβάνω ως βάση ένα άρθρο του δημοσιογράφου και ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον κ. Μιχ. Ιγνατίου, γνώστη όσο λίγοι στην Ελλάδα τα υποκρυπτόμενα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο οποίος εκτιμά ότι η υποστήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Ομπάμα στην ανάπτυξη της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας είναι δεδομένη και ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει.

Και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που δύνανται να επηρεάσουν τις εξελίξεις, όπως η κ. Μέρκελ, ο κ. Ολάντ και ο φιλοαμερικανός πρόεδρος της Ε.Ε., κ. Ντόναλντ Τούσκ δέχονται συχνά τηλεφωνήματα από το Οβαλ Οφις του Λευκού Οίκου, και η παντοτινή έκκλησή του κ. Ομπάμα αφορά την επιμονή του για τερματισμό της ευρωπαϊκής κρίσης. Οι άνθρωποι του Προέδρου υπενθυμίζουν συχνά, ότι η λέξη λιτότητα είναι απαγορευμένη για τον κ. Ομπάμα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς για την σπουδή που δείχνει ο Αμερικανός ηγέτης να «εξυπηρετεί» την Ελλάδα, διότι στην ουσία υποστηρίζει το πρόγραμμά του και προστατεύει την οικονομία του (πλην της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας μας). Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι καταστρεπτική, πιστεύουν στο Λευκό Οίκο, και ήταν το σημείο-κλειδί που ανέπτυξε στην κ. Μέρκελ.

Αποτελεί πεποίθηση για όλους τους οικονομικούς συμβούλους του Προέδρου, ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν λάθος όταν ισχυρίζονται ότι τυχούσα «πτώση» της Ελλάδας δεν θα δημιουργήσει προβλήματα και στους ιδίους. Αντιθέτως υποστηρίζουν ότι θα επηρεάσει διεθνώς λόγω της άμεσης σύνδεσης με την Ευρωζώνη.

Όπως πάντα, η συζήτηση του Αμερικανού ηγέτη με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ήταν δύσκολη όταν η κουβέντα αφορούσε την Ελλάδα, διότι σύμφωνα με γερμανικές δημοσιογραφικές πηγές, η κ. Μέρκελ δεν ανέχεται επεμβάσεις στις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές εσωτερικές υποθέσεις.

Όταν το 2012 ο κ. Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν ανέλαβαν να τερματίσουν κάθε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, άκουσαν την Καγκελάριο να τους απαντά πως για την ελληνική διάσωση οι Αμερικανοί δεν ξόδεψαν ούτε ένα δολάριο, πέραν της συνεισφοράς τους στο ΔΝΤ, αντίθετα οι Ευρωπαίοι εταίροι της έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν -και το έπραξαν- δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Μακεδών

ZENITH