Skip to main content

Η Βουλγαρία σκέφτεται το σχιστολιθικό αέριο

Ποιο είναι το ερώτημα που διατυπώνεται κατά το τελευταίο διάστημα στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας.

Η Βουλγαρία παραμένει κατά της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, αλλά μέχρι πότε; Αυτό είναι το ερώτημα κατά το τελευταίο διάστημα στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας.

Η σχεδόν πλήρης ενεργειακή εξάρτηση της Βουλγαρίας από την Ρωσία είναι ένα από τα μεγάλα εθνικά και γεωπολιτικά προβλήματα και αυτό το πρόβλημα τίθεται σήμερα στα συμφραζόμενα της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Δυτικής Ευρώπης και επιδεινωμένων σχέσεων μεταξύ Σόφιας και Κρεμλίνου.

Δεν είναι τυχαίο, μεταδίδει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Βουλγαρία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι έθεσε στο επίκεντρο των συνομιλιών του ακριβώς αυτό το πρόβλημα και υποσχέθηκε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για τις προσπάθειες της χώρας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές προμήθειές της.

Προφανώς για τις ΗΠΑ δεν είναι αποδεκτό, όπως αναφέρεται η Βουλγαρική, ένας σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ στη στρατηγική Βαλκανική χερσόνησο να εξαρτάται τόσο πολύ από την θέληση, τα συμφέροντα και τις διαθέσεις της Ρωσίας. Ίσως γι' αυτό ο πρώτος διπλωμάτης των ΗΠΑ έδωσε τόση σημασία στις συνομιλίες του σε συγκεκριμένα οικονομικά ζητήματα, όπως η διακοπή του σχεδίου του αγωγού αερίου "South Stream" και η συνεργασία με την αμερικανική Westinghouse στην πυρηνική ενέργεια.

Χωρίς να το πει δημοσίως και άμεσα, είναι σαφές, ότι ο k. Τζον Κέρι και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το αέριο του σχιστόλιθου ως μία από τις λύσεις των ενεργειακών αναγκών της Βουλγαρίας. Αυτή στην ουσία είναι γνωστή θέση των ΗΠΑ και μάλιστα πριν μερικά χρόνια έκαναν αποτυχημένη προσπάθεια να βοηθήσουν την Βουλγαρία να εντοπίσει δικά της κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου με μερικές από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες σ' αυτόν τον τομέα.

Τότε η Σόφια και η πλειοψηφία των Βούλγαρων είπαν "όχι" στις αμερικανικές βλέψεις και καθιέρωσαν πλήρη απαγόρευση στις έρευνες για αέριο του σχιστόλιθου με τον φόβο, ότι μπορούν να επιφέρουν ζημιές στο περιβάλλον και την γεωργία στις πιο εύφορες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. Δοβρουτσά.

Χωρίς να του απευθύνουν συγκεκριμένη ερώτηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στη Σόφια, ότι η θέση της χώρας στο ζήτημα για το αέριο του σχιστόλιθου παραμένει αμετάβλητη και θα μείνει τέτοια έως ότου οι τεχνολογίες προσφέρουν πλήρη ασφάλεια για τους ανθρώπους και τη φύση.

Αυτή η δήλωση του κ. Μπορίσοφ δείχνει σαφώς, ότι στις συνομιλίες του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών συζητήθηκε αυτό το θέμα και ότι οι Αμερικανοί έδωσαν με διπλωματικό τρόπο να κατανοηθεί, ότι ακριβώς έτσι η Σόφια μπορεί να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της από την Ρωσία στον χώρο της ενέργειας.

Νέα απόδειξη για το ότι η κατηγορηματικώς αρνητική θέση της Βουλγαρίας σχετικά με το αέριο του σχιστόλιθου υποβλήθηκε σε προσπάθεια αναθεώρησης, είναι και οι δηλώσεις του Βούλγαρου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ηγέτη του κόμματος "Εναλλακτική για βουλγαρική αναγέννηση" κ. Γκεόργκι Παρβάνοφ. Πριν μερικές μέρες ο ίδιος και πάλι έθεσε άμεσα το ζήτημα για το αέριο του σχιστόλιθου, επιμένοντας για εθνικό δημοψήφισμα.

Εάν θα πραγματοποιηθεί τέτοιο δημοψήφισμα είναι θέμα του μέλλοντος. Είναι αλήθεια, όμως, ότι η Βουλγαρία χρειάζεται μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία και διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Ο Μακεδών

ZENITH