Skip to main content

Η EBRD έρχεται – επιτέλους – στην Ελλάδα

Γραφεία στην Αθήνα θα αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Γραφεία στην Αθήνα θα αποκτήσει η Ευρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία, μέχρι τώρα, λειτουργούσε μέσω …ανταποκριτών και κατά συνέπεια “υπολειτουργούσε”. 

Το γεγονός κρίνεται ως κάτι παραπάνω από σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, όπως εκτιμάται, κατ’ αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται εμπράκτως ότι “κάτι αλλάζει” στο κομμάτι της ανάπτυξης επί ελληνικού εδάφους.

Μάλιστα, πριν από μερικά 24ώρα εγκρίθηκε επί της αρχής και η χρηματοδότηση των επενδύσεων που πρόκειται να υλοποιήσει η συγκεκριμένη τράπεζα στην Ελλάδα, αλλά, εξακολουθούν να υπάρχουν δύο αστερίσκοι που προβληματίζουν όλους όσοι ξέρουν να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές.

Συγκεκριμένα:
Α) δεν καθορίστηκε το ποσό της χρηματοδότησης. Το γεγονός από μόνο του είναι ανησυχητικό, αν συνδυασθεί με εκείνη την κρίσιμη παράμετρο που αναφέρει ότι για να υλοποιήσει έργα η EBRD θα πρέπει να υπάρχει και εθνική συμμετοχή. Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι ζήτημα αν υπάρχουν διαθέσιμα μερικές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, γι΄αυτόν  τον σκοπό στην Ελλάδα σήμερα
Β) τα έργα αυτά αφορούν μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι αποκλείεται εξ ορισμού ολόκληρος ο δημόσιος τομέας, πάνω στον οποίο, ωστόσο επενδύει πολλά η κυβέρνηση για να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι η EBRD αποκτά αυτόνομη παρουσία στην χώρα μας, είναι από μόνο του πολύ σημαντικό.

ZENITH