Skip to main content

Η ΕΕ προειδοποιεί την Ελλάδα για την εκπομπή σωματιδίων

Η Ελλάδα έλαβε προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς δεν έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να περιορίσουν την εκπομπή των βλαβερών αιωρούμενων σωματιδίων (PM-10).
Προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε η Ελλάδα και ακόμα επτά κράτη-μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία), καθώς δεν έχουν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να περιορίσουν την εκπομπή των αιωρούμενων σωματιδίων (PM-10) , τα οποία είναι εξαιρετικά βλαβερά για την υγεία.

Τα κράτη-μέλη όφειλαν μέχρι το 2005 να περιορίσουν τη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια (το όριο είναι 40 μg/m3 μέση ετήσια συγκέντρωση και 50 μg/m3 ημερήσια συγκέντρωση μέχρι 35 φορές τον χρόνο), αλλά πολλά εξ αυτών ζήτησαν παράταση μέχρι το 2011.

Η απάντηση της ΕΕ ήταν ότι η παράταση θα δοθεί μόνο σε χώρες που καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες να περιορίσουν τα εν λόγω σωματίδια. Όπως δήλωσε ο επίτροπος για το Περιβάλλον, κ. Σταύρος Δήμας: «Καλώ τα οκτώ κράτη-μέλη να βελτιώσουν την προστασία των πολιτών το συντομότερο δυνατόν».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, οι πρόωροι θάνατοι που αποδίδονται στα PM-10 υπολογίζονται σε 271.000 αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

ZENITH