Skip to main content

«Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επισήμως βοήθεια»

Δεν συνιστά αίτημα για βοήθεια η επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει βοήθεια.
Δεν συνιστά αίτημα για βοήθεια η επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως τόνισε ο  πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου του Eurogroup, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει βοήθεια.

«Η επιστολή της Ελλάδας στο ΔΝΤ την ΕΚΤ και την Κομισιόν αντικατοπτρίζει την επιθυμία της χώρας να σεβαστεί τις διαδικασίες του ΔΝΤ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της Ελλάδας, ωστόσο τα 16 κράτη – μέλη βολιδοσκοπήθηκαν, όσον αφορά στις τεχνικές και νομικές προετοιμασίες του μηχανισμού στήριξης, αν αυτός ενεργοποιηθεί.

Παράλληλα, σημείωσε ότι παρατηρούνται ελλείψεις στη «φαρέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανακοινώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων.

Εξάλλου, νωρίτερα ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «δεν είναι αφύσικο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Δεν με ενοχλεί και δεν με εκπλήσσει», απάντησε χαρακτηριστικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ποτέ δεν υπήρξε θιασώτης της εμπλοκής του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης.

Σημείωσε, ακόμη, πως αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να απευθυνθεί, θα υπάρξει γνωμοδότηση της ΕΚΤ και της Επιτροπής και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Eurogroup.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για ενδεχόμενη διάσταση απόψεων μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ ως προς το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας, ο κ. Γιούνκερ, απάντησε ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να κατευθυνθούν προς μία κοινή στρατηγική και πως σε τελική ανάλυση όλα αυτά θα τα συζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ΔΝΤ.

«Εγώ, όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν υπήρξα ένθερμος θιασώτης της εμπλοκής του ΔΝΤ, αφήνω λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια αυτών που ζήτησαν την εμπλοκή του ΔΝΤ να χειριστούν αυτήν την υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ως προς τα άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο, τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ, καθώς και στην κάλυψη των διαφορών ανταγωνιστικότητας που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες του ευρώ.

Σχετικά με την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας οι κοινοτικοί ιθύνοντες τάχθηκαν υπέρ της καθιέρωσης διαδικασιών διαβούλευσης επί των σχεδίων εθνικών προϋπολογισμών στο πλαίσιο του Eurogroup, πριν αυτά τεθούν υπό την κρίση των εθνικών κοινοβουλίων, ενώ παράλληλα επισήμαναν την ανάγκη αυστηρότερων κανόνων ως προς την υποχρέωση των κρατών - μελών να μειώνουν τα δημόσια χρέη τους.

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει το πρόβλημα των διαφορετικών επιπέδων ανταγωνιστικότητας των χωρών του ευρώ, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της πολυμερούς εποπτείας, καθώς και την ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, ενώ ο Ζ. Κ. Τρισέ υπογράμμισε την ανάγκη συμβατότητας των μισθών σε μια χώρα με τα επίπεδα παραγωγικότητας στη χώρα αυτή.

ZENITH