Skip to main content

«Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε», τονίζει ο Όλι Ρεν

Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε για να επιτύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, έως το τέλος του 2010, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ.
Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε για να επιτύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, έως το τέλος του 2010», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει, από την πλευρά της, τις υποχρεώσεις της, ο Α. Αλταφάζ απάντησε ότι όχι μόνο έκανε ό,τι έπρεπε για να εξασφαλίσει τη μείωση του ελλείμματος, αλλά παράλληλα έκανε μια τεράστια και θαρραλέα προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Α. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι, ουσιαστικά, το ίδιο επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Όλι Ρεν στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Συνεχίζοντας, ο Α. Αλταφάζ πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις για το μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα, γίνονται στη βάση της πολιτικής δήλωσης των «27» της 11ης Φεβρουαρίου (σύμφωνα με την οποία οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύονται να υπάρχει συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, για τη σταθερότητα του ευρώ) και τόνισε ότι η θεμελιώδης λίθος για αυτή τη δουλειά είναι η εφαρμογή του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, ο Α. Αλταφάζ, αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις του Επιτρόπου Ρεν, ο οποίος επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό την επόμενη εβδομάδα, η ΕΕ να καταλήξει σε πιο συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα για μια συντονισμένη δράση. Είναι ανάγκη να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που έχει γίνει».

Σχολιάζοντας, τις δηλώσεις του Όλι Ρεν, ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται, κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμάσει το έδαφος, ούτως ώστε να υπάρξει πολιτική απόφαση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τέλος, ερωτηθείς για ενδεχόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Α. Αλταφάζ απάντησε ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ είναι για εμάς ένας οργανισμός με τον οποίο συνεργαζόμαστε στην περίπτωση της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι η Επιτροπή ήταν αυτή που πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει την τεχνική υποστήριξή του.

ZENITH