Skip to main content

Η Ελλάδα έστειλε το αίτημα για εξάμηνη παράταση

Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε το αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Αναμένεται συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Το αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης έστειλε στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα διατυπώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ικανοποιητικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους.

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorking Group, προκειμένου να κρίνει εάν το αίτημα αποτελεί βάση για συζήτηση σε συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έλαβε το αίτημα, όπως γνωστοποίησε μέσω του twitter:

Image
Η Ελλάδα έστειλε το αίτημα για εξάμηνη παράταση

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ζήτησε παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement)». Ωστόσο, οι όροι που θα προβλέπει η παράταση αυτή θα διαφέρουν από τις υποχρεώσεις της χώρας στα πλαίσια του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος

Τα βασικά σημεία του ελληνικού αιτήματος αφορούν:

- Παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι τον Αύγουστο, με τήρηση των όρων που τη συνοδεύουν

- Δέσμευση για κανένα μέτρο λιτότητας

- Στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% έναντι 3% του ΑΕΠ

- Κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας - που προσδιορίζονται στα 17 δισ. ευρώ για το 2015 - μέσω της αύξησης κεφαλαίων από τον ELA, της έκδοσης πρόσθετων εντόκων γραμματίων, των πρόσθετων δόσεων από το ΔΝΤ και των εκταμιεύσεων από τον EFSF

- Υποκατάσταση του στόχου για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ φέτος, με μέρος από τα 1,9 δισ. ευρώ που αφορούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών των κρατών - μελών.

ZENITH