Skip to main content

Η Ελλάδα πιέζει για προκαταβολή

Η κυβέρνηση πιέζει για μια μικρή (έστω) ανάσα ρευστότητας και οι εταίροι αυτή τη φορά σκέφτονται σοβαρά να πουν το πρώτο «ναι»...

Από τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από αυτά, θα καλυφθούν αύριο τα περίπου 700 με 750 εκατ ευρώ που λείπουν προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η προγραμματισμένη έκδοση εντόκων γραμματίων.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτά θα είναι τα τελευταία από μια παρτίδα που υπολογίζονταν κοντά στα 2 δισ ευρώ, η οποία το τελευταίο διάστημα έσωσε πολλές φορές το δημόσιο από διάφορες περιπέτειες. Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα πιέσει, όσο δεν πάει, προκειμένου να πάρει από τους δανειστές μια προκαταβολή της υποδόσης των 7,2 δισ ευρώ, που έχει λαμβάνειν η χώρα από τον περασμένο Αύγουστο. Tο ποσό αυτό θα πρέπει να κυμαίνεται πέριξ των 1,2 δισ ευρώ και αν θα δοθεί θα στηριχθεί στο γεγονός ότι τελικώς η ελληνική πλευρά κατέθεσε τα μέτρα που όφειλε στους θεσμούς.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός πίεσε τόσο πολύ τους εμπλεκόμενους υπουργούς όλο το προηγούμενο διάστημα. Το ζητούμενο είναι αν οι εταίροι θα δεχθούν αυτόν τον διακανονισμό. Οι πληροφορίες που έρχονται από συνήθως επιφυλακτικές πηγές, αναφέρουν ότι το …σκέφτονται και μάλιστα πολύ σοβαρά.

ZENITH