Skip to main content

«Η Ελλάδα χρειάζεται 150 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία»

Κεφάλαια ύψους 150 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα μέσα στην επόμενη τριετία, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, Έρικ Νίλσ
Κεφάλαια ύψους 150 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία χρειάζεται η Ελλάδα, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs για την Ευρώπη, Έρικ Νίλσεν.

Σύμφωνα με τον κ. Νίλσεν, κατά τους υπολογισμούς του ένα πλήρες πακέτο χρηματοδότησης ενός έτους θα πρέπει να ανέλθει στα 50-55 δισ. ευρώ, ένα πακέτο 18 μηνών απαιτεί περί τα 75 δισ. ευρώ και ένα πρόγραμμα τριετίας 150 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε σε ενημερωτικό του σημείωμα προς επενδυτές ο κ. Νίλσεν, τα 45 δισ. ευρώ που έχουν υποσχεθεί ΔΝΤ και ευρωζώνη προς την Ελλάδα δεν είναι αρκετά και θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κεφαλαία στη χώρα, προκειμένου να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων και η μείωση των ονομαστικών μισθών.

«Όμως, ακόμα και ένα πακέτο χρηματοδότησης 12-18 μηνών ενέχει ρίσκα που μπορούν να οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση δανεισμού», επισημαίνει και προσθέτει πως «ακόμα και όταν η χώρα θα έχει χρηματοδότηση, ο ιδιωτικός τομέας, συμπεριλαμβανομένου και των τραπεζών, θα είναι δύσκολο να βρει χρηματοδότηση με ανεκτά επιτόκια».

Το ποσό των 150 δισ. ευρώ με το τρέχον οικονομικό περιβάλλον δεν είναι εύκολο να ανευρεθεί και ο οικονομολόγος αμφιβάλλει αν οι Ευρωπαίοι μπορούν να δώσουν περισσότερα από τα 30 δισ. ευρώ που συμφώνησαν.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η αντιμετώπιση του τρέχοντος προβλήματος ρευστότητας, από το ΔΝΤ και την ΕΕ, θα είναι πολύ πιο βαθιά και πολύ πιο μακρόβια, από ό,τι αρχικά υπολόγιζε ο ίδιος.

Όπως προσθέτει, υποψιάζεται πως αυτή τη στιγμή γίνεται ένα είδους... παζάρι μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για το πώς θα κατανεμηθεί το βάρος ενός μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα, όμως ο ίδιος αμφιβάλει για το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι μπορούν να δώσουν περισσότερα από τα 30 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινώσει για το πρώτο έτος.

ZENITH