Skip to main content

Η επανακαταμέτρηση στη Ρουμανία δίνει προβάδισμα στον Μπασέσκου

Η επανακαταμέτρηση των ψήφων επιβεβαιώνει το προβάδισμα του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπασέσκου στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών.
Η επανακαταμέτρηση των ψήφων που ακυρώθηκαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία επιβεβαίωσε το προβάδισμα του επανεκλεγέντος προέδρου Τράιαν Μπασέσκου, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Η εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων έγινε κατόπιν εντολής που δόθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν για νοθεία.

Μετά την επανακαταμέτρηση των 137.206 ψηφοδελτίων που είχαν ακυρωθεί, τα οποία προέρχονταν από 47 εκλογικές περιφέρειες στη Ρουμανία, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διαπίστωσε ότι 2.137 ψήφοι ήταν έγκυροι, εκ των οποίων 1.169 ήταν υπέρ του Μπασέσκου και 968 υπέρ του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου Μιρτσέα Γκεοάνα.

Ακόμη απομένει να καταμετρηθούν εκ νέου τα ψηφοδέλτια που ακυρώθηκαν και προέρχονται από εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, διευκρίνισε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή πριν από τις 15:00 ώρα Ελλάδος.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Γκεοάνα είχε ζητήσει την Τρίτη από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, τις οποίες κέρδισε οριακά ο Μπασέσκου με ποσοστό 50,33%, δηλαδή περίπου 70.000 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του Γκεοάνα, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 49,66%.


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH