Skip to main content

Η επόμενη μέρα σε ΕΥΑΘ και ΟΛΘ

Το ενδεχόμενο της περαιτέρω μετοχοποίησής τους, η πιθανότητα του στρατηγικού επενδυτή και ο «άγνωστος Χ» της Helexpo.
Δύο μεγάλες εισηγμένες ΔΕΚΟ, οι οποίες ελέγχονται από το ελληνικό δημόσιο και έχουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών και σκοπεύει να υλοποιήσει αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ο λόγος αφορά στην ΕΥΑΘ και στον ΟΛΘ.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η πρόβλεψη που γίνεται είναι η περαιτέρω μετοχοποίηση, αν και στην περίπτωση της πρώτης δεν αποκλείεται, τελικώς, να εξετασθεί σοβαρότερα το ενδεχόμενο μιας κάθετης στρατηγικής συμμαχίας, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τη σημερινή μορφή της επιχείρησης.

Αντιθέτως, στην περίπτωση του λιμανιού, μετά την αποτυχία που σημείωσε η τελευταία προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος (όταν στην αντίστοιχη περίπτωση του ΟΛΠ είχε επιλεγεί η κινεζική Cosco), όλα δείχνουν ότι θα αργήσει πολύ να επαναληφθεί ανάλογο εγχείρημα στο μέλλον. Γι΄ αυτό και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η λύση της μετοχοποίησης θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Τόσο στη μια περίπτωση, όμως, όσο και στην άλλη βασική προϋπόθεση για να γίνει οτιδήποτε θα είναι να αλλάξει η σημερινή εικόνα της αγοράς γενικότερα και του χρηματιστηρίου ειδικότερα. Κι αυτό, γιατί, υπό τις σημερινές συνθήκες, οι πιθανότητες που υπάρχουν για την εξασφάλιση καλών τιμών είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

Τέλος, αυτό το οποίο παραμένει, προς το παρόν τουλάχιστον, αδιερεύνητο είναι το μέλλον της Helexpo. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την περίπτωση και συνεπώς είναι άγνωστες ακόμα οι - όποιες - προθέσεις του...

ZENITH