Skip to main content

Η επόμενη μέρα στην Ελλάδα, με βάση τα γκάλοπ

O κίνδυνος δεύτερων εθνικών εκλογών, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, προβάλλει για τη χώρα.

O κίνδυνος δεύτερων εθνικών εκλογών, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, προβάλλει για τη χώρα, καθώς, όπως προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, στις εκλογές της 25ηςΙανουαρίου δύσκολα θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο  ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, με μια διαφορά που κυμαίνεται από 4% έως 5%, ωστόσο, με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα, δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία, που θα του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμα και με το μπόνους των 50 εδρών.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αυτή τη στιγμή, έχει να προσδοκά ως στόχο τους 151 βουλευτές, οι οποίοι, όμως, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη από το πρόσφατο παρελθόν, δεν συνιστούν πλειοψηφία ικανή για να κυβερνήσει ένα κόμμα και να εφαρμόσει το πρόγραμμα του.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με πιθανότερο εταίρο το Ποτάμι, το οποίο είναι σαφώς υπέρ του ευρώ και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Το Ποτάμι αναμένεται να έρθει τρίτο ή τέταρτο στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου (ο ανταγωνισμός του, εν προκειμένω, είναι με την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή) και στις προϋποθέσεις που θα θέσει στον ΣΥΡΙΖΑ για να συγκυβερνήσουν θα είναι μεταξύ άλλων η αποφυγή ακραίων θέσεων και ενεργειών στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Υπό μια έννοια, αυτό διευκολύνει τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αν όντως επιθυμεί να βρει ένα μόντους βιβέντι με τους δανειστές.

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχθεί τους όρους της συγκυβέρνησης, τότε η χώρα θα προχωρήσει σε δεύτερες εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα συγκληθεί προσωρινά για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά θα διαλυθεί.

ZENITH