Skip to main content

Η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης της ΕΚΤ

Την αποκρυπτογράφηση μιας απόφασης που αναμένεται ότι θα επηρεάσει άμεσα την χώρα, μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, επιχειρούν να κάνουν τις τελευταίες ώρες τα οικονομικά επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥ

Την αποκρυπτογράφηση μιας απόφασης που αναμένεται ότι θα επηρεάσει άμεσα την χώρα, μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, επιχειρούν να κάνουν τις τελευταίες ώρες τα οικονομικά επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος αφορά στην χθεσινή απόφαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι η Ελλάδα μετά την χθεσινή "γνωμοδότηση" της ΕΚΤ, θα μπορεί, έστω και υπό όρους, να ενταχθεί στο πρόγραμμα, έστω κι αν το σχετικό κείμενο δεν είναι και τόσο διάφανο. Κι αυτό γιατί η παρεμβολή των εθνικών κεντρικών τραπεζών στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας καθιστά την εξίσωση αρκετά δύσκολη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τα μηνύματα που εκπέμπονται, τόσο από τη Φρανκφούρτη όσο και από το Βερολίνο, αναφορικά με το θέμα, είναι συγκεχυμένα, γεγονός που επιτείνει τη νευρικότητα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, σχεδόν πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα, αν και θα πρέπει μάλλον να κρατάνε μικρό καλάθι. Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα, τα τέστ από τα οποία θα πρέπει να περνάει η Ελλάδα για να εξαγοράζεται το χρέος της θα είναι πολλά και δύσκολα. Αρχίζοντας από την αξιολόγηση της τρόικας, που ούτε καν αναγνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας με τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα με την ΕΕ και φθάνοντας στο ορόσημο της πληρωμής των ομολόγων του Ιουλίου.

ZENITH