Skip to main content

Η Ευρώπη δεν έχει μέλλον χωρίς ισχυρή ηγεσία, λέει η ομάδα «σοφών»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και θα δώσει μάχη για να ασκεί επιρροή την επόμενη εικοσαετία, εκτός αν αποκτήσει ενότητα και σταθερή ηγεσία, αναφέρει σε έκθεσή της ομάδα «σοφών».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και θα δώσει μάχη για να ασκεί επιρροή την επόμενη εικοσαετία, εκτός αν αποκτήσει ενότητα και σταθερή ηγεσία, αναφέρει σε έκθεσή της ομάδα «σοφών», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η 35σέλιδη έκθεση του Reflection Group, ενός σώματος που απαρτίζεται από 12 σοφούς (από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο), οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2007 κλήθηκαν να αναλύσουν τις προκλήσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει η Ε.Ε το 2030, κατέληξε ότι η εικόνα της Ένωσης δεν είναι καθησυχαστική.

«Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε σημείο καμπής της ιστορίας της», αναφέρει η έκθεση υπό τον τίτλο Σχέδιο Ευρώπη 2030. «Θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στην πρόκληση, μόνο αν όλοι μας-πολιτικοί, πολίτες, εργοδότες και εργαζόμενοι- συσπειρωθούμε γύρω από έναν κοινό στόχο που θα ανταποκρίνεται στο πνεύμα της εποχής».

Επικεντρώνοντας στον αντίκτυπο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία ξέσπασε λίγο μετά την έναρξη της σύνταξης της έκθεσης, η ομάδα εργασίας αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή δομή των δύο ταχυτήτων, με 16 από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε να ανήκουν στην ευρωζώνη και τις υπόλοιπες να λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, καθιστά απαραίτητη τη στενότερη οικονομική διοίκηση.

Το Reflection Group, του οποίου προεδρεύει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες, προτείνει μία σειρά μέτρων που πρέπει να λάβει η Ε.Ε., για να ενισχύσει την ηγεσία της και να βελτιώσει την οικονομική επιρροή της, τα οποία περιλαμβάνουν:

* Αναμόρφωση των ευρωπαϊκών οικονομικών θεσμών και των μηχανισμών επιτήρησης
* Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο Ασφαλιστικό
* Ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην εργασία
* Επενδύσεις στην έρευνα
* Χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής
* Χάραξη κοινής ενεργειακής πολιτικής
* Ηγετικό ρόλο για την Ευρώπη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και ενδεχομένως τη θεσμοθέτηση «φόρου άνθρακα» και
* Συντονισμό της φορολογικής πολιτικής των κρατών - μελών

Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει ότι η Ε.Ε θα πρέπει να έχει μία πιο οριοθετημένη ηγεσία αντί να επιτρέπει σε πολλές, διαφορετικές φωνές - στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους ηγέτες των χωρών-μελών, στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-να μιλούν για το μέλλον της Ένωσης.

ZENITH