Skip to main content

Η FED επιβραδύνει την εξαγορά χρεών από υποθήκες

Με στόχο την επέκταση των μέτρων στήριξης μέχρι και το Μάρτιο αποφάσισε την επιβράδυνση της εξαγοράς των χρεών από υποθήκες η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.
Την επιβράδυνση της εξαγοράς των χρεών από υποθήκες για να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης μέχρι το Μάρτιο, τη διευκόλυνση της μετάβασης στην «ομαλή οικονομία» και τη διατήρηση των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων αποφάσισε την Τετάρτη η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωσή της η FED αναφέρει ότι οι πληροφορίες που έχει από την τελευταία συνεδρίασή της τον Αύγουστο δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να συνέρχεται, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της να διατηρήσει για καιρό σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού.

Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα έχει διπλασιάσει τον τελευταίο χρόνο τους ισολογισμούς της, αγοράζοντας ομόλογα αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων και χρέη από ενυπόθηκα δάνεια ύψους 1,45 τρισ.δολ για να διατηρήσει τη ρευστότητα στην αγορά και τα επιτόκια χαμηλά.

«Η πολιτική της πρέπει να καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα στην αναγνώριση της ανάκαμψης και στο να εφησυχάσει τους επενδυτές ότι παραμένει σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο «αναζωπύρωσης» της κρίσης, καθώς η κρατική στήριξη θα αρχίσει να ξεθωριάζει τον επόμενο χρόνο», όπως τονίζεται.

ZENITH