Skip to main content

Η γκρίζα ζώνη της τρόικας

Για ποιο ζήτημα η τρόικα διατηρεί έναν αστερίσκο παρά τις επίσημες και ανεπίσημες παραδοχές των επικεφαλής του κλιμακίου.
Μια γκρίζα ζώνη για την τρόικα ήταν κι εξακολουθεί να παραμένει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Μολονότι επισήμως κι ανεπισήμως παραδέχονται ότι έγιναν πολύ σοβαρά βήματα προόδου στο συγκεκριμένο κομμάτι κατά το τελευταίο τρίμηνο κι εκφράζουν την ικανοποίηση τους για το γεγονός, εν τούτοις διατηρούν έναν αστερίσκο εξαιτίας του γεγονότος ότι απομένει να συνταχθεί και να κατατεθεί η αναλογιστική μελέτη που έχει παραγγείλει το ελληνικό δημόσιο.

Το παράδοξο της υπόθεσης, βεβαίως, είναι πως προωθήθηκε μια ολόκληρη μεταρρύθμιση, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει μια τέτοια μελέτη, που θεωρείται βασικό προαπαιτούμενο. Γι΄ αυτό και η τρόικα διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις.

Ωστόσο δείχνει να είναι θετική αναφορικά με το άλλο μεγάλο θέμα που άπτεται του εργασιακού κι έχει να κάνει με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών. Η τρόικα δείχνει αποστασιοποιημένη από το γεγονός αν και το υπουργείο Εργασίας ήταν αρνητικό. Η εξέλιξη αυτή αιφνιδιάζει θετικά την αγορά, η οποία θεωρούσε ότι οι ελεγκτές είναι κάθετα αντίθετοι σε αυτή την εξέλιξη.

ZENITH