Skip to main content

Η γρίπη χτύπησε και τα Χριστουγεννιάτικα ταξίδια

Πτώση στις κρατήσεις για τις διακοπές των Χριστουγέννων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της έξαρσης της νέας γρίπης καταγράφουν δεκάδες ταξιδιωτικά πρακτορεία της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Πτώση μέχρι και 30% στις κρατήσεις για τις διακοπές των Χριστουγέννων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της έξαρσης της νέας γρίπης καταγράφουν δεκάδες ταξιδιωτικά πρακτορεία της Θεσσαλονίκης. Παρά τις ελκυστικές τιμές, που προσφέρουν πολλά τουριστικά γραφεία, ηπροσέλευση του κόσμου χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής απογοητευτική και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες «ποντάρουν» στον 13ο μισθό για την αύξησητης κίνησης.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς προτιμούν να ταξιδέψουν για τις γιορτές στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα, καθώς τα εορταστικά πακέτα στη χώρα μας αποδεικνύονται ιδιαίτερα «τσουχτερά» σε σχέση με τα αντίστοιχα πακέτα για διάσημους, παγκοσμίως, χριστουγεννιάτικους προορισμούς.

«Αν και τώρα ξεκίνησαν οι κρατήσεις, υπάρχει ήδη μείωση 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πέρσι τα Χριστούγεννα ο κόσμος έκλεινε τα εορταστικά πακέτα πολύ νωρίτερα. Έχουν γίνει αρκετές κρατήσεις, βέβαια, αλλά ενδεχομένως να επαναληφθεί το φαινόμενο της 28ης Οκτωβρίου με πολλούς Θεσσαλονικείς να κλείνουν τα ταξίδια τους την τελευταία στιγμή», επισημαίνει στη Voria.gr η υπεύθυνη του ταξιδιωτικού πρακτορείου «Πυρετζίδης Tours», Σάντυ Πυρετζίδου.

Το πρακτορείο πρόσφερε την προηγούμενη περίοδο ειδικές τιμές για όσους έκλειναν ταξίδια για Ευρωπαϊκές πόλεις - όπως η Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι, το Παρίσι και η Πράγα, τα οποία είναι δημοφιλή αυτή την περίοδο - στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την κίνηση ενόψει των εορτών. «Σαν πρακτορείο είχαμε ειδικές προσφορές μέχρι 28 Νοεμβρίου, αλλά δώσαμε παράταση μέχρι αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του περισσότερος κόσμος», σημειώνει η κα Πυρετζίδου.

Ιδιαίτερη απήχηση τα τελευταία χρόνια έχουν και οι εξωτικοί προορισμοί, καθώς πολλοί λάτρεις των ταξιδιών προτιμούν την περίοδο των Χριστουγέννων, για να επισκεφθούν περιοχές, όπως η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και το Ντουμπάι. «Οι άνθρωποι που ξέρουν να ταξιδεύουν προτιμούν το χειμώνα, για να επισκεφθούν αυτά τα μέρη. Είναι η καλύτερη περίοδος, για να ταξιδέψει κανείς αυτούς του προορισμούς, γιατί και ο καιρός είναι καλύτερος», αναφέρει η κα Μαρία Σούλη του Sunflight Tours που ειδικεύεται στα ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς.

«Φέτος είμαστε 30% κάτω. Δεν έχουμε κάνει καμία προσφορά, γιατί και οι αεροπορικές εταιρίες δεν έκαναν προσφορές. Ούτε και από τα ξενοδοχεία εκεί - που τώρα είναι η high season - έκαναν προσφορά», συμπληρώνει η ίδια.

Η έξαρση της γρίπης κυρίως στην Ευρώπη με εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά έχει προκαλέσει και την ανησυχία του κόσμου, ο οποίος διστάζει να ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες, ειδικά αυτή την περίοδο. Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία στην προσπάθειά τους να κάμψουν τις ανησυχίες του κοινού προσφέρουν ειδικά πακέτα που περιλαμβάνουν και ασφάλεια σε περίπτωση που νοσήσει κάποιος από τον ιό.

«Ο κόσμος έχει επηρεαστεί από την νέα γρίπη. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να τους ασφαλίζουμε, ώστε αν πάθουν κάτι πριν το ταξίδι να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Αλλά και αν πάθουν κάτι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τα έξοδα που θα επωμισθούν στο εξωτερικό θα τα αναλάβει η ασφάλεια», αναφέρει ο κ. Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Zorpidis Travel Services. Ο ίδιος, πάντως, τονίζει ότι σε ό,τι αφορά στις κρατήσεις για την περίοδο των εορτών η Zorpidis κινείται μέχρι στιγμής στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

Ακριβότερη η Ελλάδα από το εξωτερικό

Μείωση παρουσιάζουν και οι κρατήσεις για εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας, αφού ένα τετραήμερο σε κάποια πόλη της Ελλάδας κοστίζει το ίδιο ή και ακριβότερα σε σχέση με ένα πενθήμερο σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Ενδεικτικά τέσσερις μέρες με ημιδιατροφή στο Πήλιο τα Χριστούγεννα κοστίζουν 405 ευρώ. Αντίστοιχα, τέσσερις μέρες στη Βιέννη κοστίζουν 369 ευρώ με ακριβώς τις ίδιες παροχές.

«Οι ελληνικοί προορισμοί είναι πιο ακριβοί από το εξωτερικό. Η Ελλάδα ήταν πάντα πιο ακριβή. Μέχρι στιγμής δεν έχω ιδιαίτερη ζήτηση για εκδρομές στο εσωτερικό. Ο κόσμος επιλέγει κυρίως το εξωτερικό, αλλά προτιμάει να ταξιδέψει λιγότερες μέρες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει η κα Μαρία Κρεμίδου, υπεύθυνη του Dayrise Holiday.

ZENITH