Skip to main content

Η Ισπανία και μπορεί και θέλει να δανείσει την Ελλάδα

Η Ισπανία έχει τα μέσα για να αναλάβει το ύψους 3,675 δισ. ευρώ μερίδιό της, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, ενώ αναμένει ότι αυτή η «επιχείρηση» θα είναι κερδοφόρα.
Η Ισπανία έχει τα μέσα για να αναλάβει το ύψους 3,675 δισ. ευρώ μερίδιό της στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ντιέγκο Λόπες Γκαρίντο, ενώ αναμένει ότι αυτή η «επιχείρηση» θα είναι κερδοφόρα.

«Η Ισπανία είναι έτοιμη να παράσχει αυτή τη βοήθεια, η οποία είναι ένα δάνειο με επιτόκιο ανώτερο από τα επιτόκια με τα οποία η Ισπανία χρηματοδοτεί το δημόσιο χρέος της στις αγορές. Δεν είναι σε καμιά περίπτωση ένα δώρο προς την Ελλάδα, αντιθέτως. Οι χώρες της ζώνης του ευρώ, όταν η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο, θα έχουν μια υπεραξία», ανέφερε ο κ. Λόπες Γκαρίντο.

«Ο αριθμός που υπολογίστηκε (...) είναι 3,675 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο υφυπουργός Ντιέγκο Λόπες Γκαρίντο σε συνέντευξή Τύπου. Ο αριθμός αυτός είναι υπολογισμένος βάσει του ποσοστού που έχει η Ισπανία στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αν ληφθούν υπόψη μόνο τα μέλη της ζώνης του ευρώ, και το οποίο ανέρχεται σε περίπου 12,25%. Αν υπολογισθούν και οι χώρες που δεν είναι στην ευρωζώνη, το μερίδιο της Ισπανίας πέφτει στο 8,2%», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, κατέληξε, η συμφωνία για τις λεπτομέρειες του πακέτου στήριξης της Ελλάδας δείχνει την ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα της Ευρωζώνης, να στηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την εικασία πως ένα μέλος της ζώνης του ευρώ μπορεί να πτωχεύσει.

ZENITH