Skip to main content

Η Ιταλία υποστηρίζει τον Μπλερ για την προεδρία ΕΕ

Την εκτίμηση στο πρόσωπο του Τόνι Μπλερ και την πεποίθηση ότι πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
Τη θέση της Ιταλίας ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, πρέπει να λάβει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».

«Eχουμε εκφράσει την εκτίμησή μας στο πρόσωπο του Τόνι Μπλερ, γνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει μια ομάδα χωρών που διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις γι΄αυτόν» τόνισε ο Φρατίνι.

Παράλληλα, υπάρχουν φήμες σχετικά με τη διεκδίκηση από τον Μπλερ της προεδρίας του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών, που θα δημιουργηθεί με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ όταν η Πολωνία και η Τσεχία την επικυρώσουν.

Τα κυριότερα εμπόδια για τη διεκδίκηση της θέσης αυτής από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, είναι, σύμφωνα με τον κ. Φρατίνι, η άρνηση εισόδου της χώρας στη ζώνη του ευρώ και τη ζώνη Σένγκεν.

Αλλοι υποψήφιοι για τη θέση αυτή θα είναι πιθανότατα ο ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και ο Φινλανδός Πάαβο Λιπόνεν.

ZENITH