Skip to main content

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κερδίζει τις εκλογές στη Γερμανία

Στην αντιπολίτευση επιστρέφουν οι Σοσιαλδημοκράτες καθώς οι γερμανοί ψηφοφόροι απέδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη συντηρητική καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Στην αντιπολίτευση επιστρέφουν οι Σοσιαλδημοκράτες έπειτα από 11 ολόκληρα χρόνια στην εξουσία. Το SPD έπεσε στα ιστορικά χαμηλότερα ποσοστά του 23%, έναντι 33,8% των συντηρητικών του SDU/SCU της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, 14,6% των Φιλελευθέρων (FDP), 10, 7% των Πράσινων και 11,9% της Αριστεράς.

Οι γερμανοί ψηφοφόροι απέδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη συντηρητική καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία με βάση την απόδοσή της μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση βάσει μίας κεντροδεξιάς συμμαχίας της αρεσκείας της, όπως προκύπτει από τα επίσημα αποτελέσματα.
 
Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU/CSU) συγκεντρώνουν ποσοστό 33,8%, το οποίο όμως είναι το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό τους από το 1949.

Οι Φιλελεύθεροι του FDP όμως κατορθώνουν να αποσπάσουν ποσοστό 14,6%, που είναι το καλύτερο που έχουν επιτύχει ποτέ στην εκλογική ιστορία της Γερμανίας.

Ωστόσο, εμφανής είναι η πτώση των Σοσιαλδημοκρατών, που με 23% έπεσαν στο χαμηλότερο εκλογικό τους ποσοστό από τον πόλεμο. Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει 34,2% προ 4ετίας, πριν συμφωνήσουν με τους συντηρητικούς της Μέρκελ στον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλης συνεργασίας».

Η προηγούμενη χειρότερη εκλογική επίδοση των Σοσιαλδημοκρατών χρονολογείται από το 1953 με 28,8%.
 
«Είναι μία πικρή ήττα», παραδέχεται ο υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία και απερχόμενος ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος θα αναλάβει την ηγεσία της κοινοβουλευτικής του ομάδας στη νέα Μπούντεσταγκ. «Όμως στα 146 χρόνια της ύπαρξής του το SPD έχει ξεπεράσει και άλλες σοβαρές κρίσεις, όπως θα ξεπεράσει και αυτή», τόνισε.

ZENITH