Skip to main content

Η κατανάλωση περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα

Απογοητευμένοι από τις πωλήσεις τους είναι οι έμποροι στην αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης, καθώς οι καταναλωτές, παρά τις μειωμένες τιμές, περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Με λιγότερα χρήματα θ
της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr


Απογοητευμένοι από τις πωλήσεις τους είναι οι έμποροι στην αγορά τροφίμων στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι καταναλωτές, παρά τις μειωμένες τιμές, περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Εξαίρεση αποτελούν οι κρεοπώλες, που τόσο τα Χριστούγεννα όσο και τις ημέρες που ακολούθησαν κατέγραψαν αύξηση των πωλήσεων.

Μειωμένες οι τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων έως και 60%

Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τους τζίρους τους να συρρικνώνονται σε ποσοστό που φτάνει έως και το 50%. Όπως τονίζει στη Voria.gr ο ταμίας του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Παπάς, ο κόσμος περιορίζει τις αγορές του στα απολύτως απαραίτητα. Όσον αφορά στις τιμές ο κ. Παπάς αναφέρει: «Έχουμε αναγκαστεί να μειώσουμε τις τιμές ως και 50%, ενώ σε αρκετά προϊόντα η μείωση αγγίζει και τα 60%».

Αναλυτικότερα, το μαρούλι κοστίζει 1 ευρώ, το λάχανο από 0,30 έως 0,40 λεπτά, το μπρόκολο και το κουνουπίδι από 0,50 μέχρι 1 ευρώ, το παντζάρι από 0,70 έως 1 ευρώ, το φρέσκο κρεμμυδάκι από 0,35 έως 0,50 λεπτά και τα καρότα από 0,80 έως 1 ευρώ. Ανάλογες είναι οι τιμές και στα φρούτα, με τις τιμές των πορτοκαλιών και των μανταρινιών να κυμαίνονται από 0,50- 0,75 λεπτά και τα κάστανα από 1,50 έως και 2 ευρώ, τα οποία πέρσι κόστιζαν από 3 έως 5 ευρώ.

Στα ράφια παραμένουν τα προϊόντα των παντοπωλείων

Ίδια εικόνα παρουσιάζουν και τα παντοπωλεία της Θεσσαλονίκης, με τον γενικό γραμματέα του Σωματείου κ. Παπαχρήστου να χαρακτηρίζει τους καταναλωτές «κουμπωμένους» και τις πωλήσεις των εμπόρων μειωμένες. «Η οικονομική κρίση έχει τσακίσει τον κόσμο και κατά συνέπεια και εμάς. Οι συνάδελφοι βλέπουν τα προϊόντα τους απούλητα παρά το γεγονός ότι οι τιμές στα περισσότερα είδη παραμένουν σταθερές ή και μειωμένες».

Νηφάλια Χριστούγεννα πέρασαν οι Θεσσαλονικείς


Όπως δείχνουν τα στοιχεία του προέδρου της ένωσης Διακινητών Εμπόρων Οίνων και ποτών Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρου Μακρίδη, νηφάλια Χριστούγεννα έκαναν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και όπως φαίνεται με τον ίδιο τρόπο θα περάσουν και την Πρωτοχρονιά. «Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θεωρούνται γιορτές του κρασιού, ωστόσο φέτος, όπως αποδεικνύουν οι τζίροι μας, κανένας δεν γιόρτασε», επισημαίνει ο κ. Μακρίδης.

Οι πωλήσεις του κλάδου για το 2009 καταγράφουν μείωση της τάξεως του 40%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης, οι τιμές φέτος είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κρίση έχει χτυπήσει τους οινοπαραγωγούς που, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν, συγκρατούν τις τιμές. Συγκεκριμένα, η τιμή ενός λίτρου κρασιού σε ασηπτική συσκευασία ξεκινάει από 1 ευρώ, ενώ για τα εμφιαλωμένα κρασιά (700ml) από 1,5 ευρώ.

Με πάγωμα των τιμών κατάφεραν να αυξήσουν τους τζίρους τους έως και 10% οι κρεοπώλες

Στον αντίποδα βρίσκονται οι κρεοπώλες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τα Χριστούγεννα  είδαν τα ψυγεία τους να αδειάζουν. Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Εμμανουηλίδης είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και για την Πρωτοχρονιά. «Τα Χριστούγεννα ο κλάδος μας κινήθηκε αρκετά καλά και οι περισσότεροι συνάδελφοι ξεπούλησαν, με αποτέλεσμα οι τζίροι των περισσότερων να παρουσιάζουν αύξηση έως και 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Κάτι ανάλογο αναμένουμε να συμβεί και την Πρωτοχρονιά, καθώς ήδη τα μαγαζιά  κατακλύζονται από κόσμο, με αποκορύφωση την τελευταία ημέρα λειτουργίας των μαγαζιών», τονίζει ο κ. Εμμανουηλίδης. Οι τιμές στα κρεοπωλεία παραμένουν παγωμένες, με τα χοιρινά να κυμαίνονται από 3 έως και 7 ευρώ, το μοσχάρι από 4,5 έως και 9 ευρώ και τον κιμά να κοστίζει περίπου 7,5 ευρώ.

ZENITH