Skip to main content

Η καθυστέρηση εισόδου στην ευρωζώνη ευνοεί τη Βουλγαρία

«Είναι καλό το ότι η Βουλγαρία δεν είναι ακόμη μέλος της ευρωζώνης», υποστήριξε ο καθηγητής του πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς», ειδήμων σε θέματα ΔΝΤ, Στιβ Χάνκε.
«Είναι καλό το ότι η Βουλγαρία δεν είναι ακόμη μέλος της ευρωζώνης», υποστήριξε ο καθηγητής του πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς», ειδήμων σε θέματα ΔΝΤ και γνωστός, στη Βουλγαρία, ως «πατέρας του καθεστώτος συναλλαγματικών ισοτιμιών», Στιβ Χάνκε.

«Το ευρώ δεν θα εξαφανιστεί και δεν θα καταρρεύσει, θα γίνει όμως πιο αδύνατο από το δολάριο. Η Ευρώπη είναι μέρος ενός ενιαίου χώρου με ενιαίο νόμισμα, η Βουλγαρία, όμως, προς το παρόν δεν είναι μέρος από αυτό και νομίζω ότι είναι καλό», δήλωσε ο κ. Χάνκε στην κρατική τηλεόραση της Βουλγαρίας.

«Μην ανησυχείτε τόσο επειδή δεν βρίσκεστε στην ευρωζώνη, μην βιάζεστε να μπείτε σε αυτήν, δεν είναι τόσο σημαντικό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πακέτο των 60 μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι αρκετά καλό και «κινείται» στη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, πρόσθεσε, θα ήθελε να υπάρχει σαφέστερος σκοπός στις ενέργειες της κυβέρνησης, μεγαλύτερη επιθετικότητα στη μείωση των δαπανών και να υλοποιούνται μακροπρόθεσμες δομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων της ολοκλήρωσης των διαδικασιών ιδιωτικοποιήσεων όλων των κρατικών πλειοψηφικών ή μειοψηφικών πακέτων μετοχών.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Ντιάνκοφ, ο κ. Χάνκε υπογράμμισε ότι συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις.

«Δεν έχω ιδιαίτερες συμβουλές προς τον υπουργό, επειδή βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να είναι πολύ πιο επιθετικός όσον αφορά στις δαπάνες. Η κρίση πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να καθαριστεί το κράτος και όλα να γίνονται στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βουλγαρίας είναι η διαφθορά», είπε ο κ. Χάνκε.

Κατά τη γνώμη του, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την βουλγαρική οικονομία έρχεται, έμμεσα, από τα προβλήματα της Ελλάδας, επειδή - όπως είπε - αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα επηρεάζουν την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αδύναμη, σχεδόν δεν υπάρχει ανάπτυξη, και αυτό είναι πολύ άσχημο για τη Βουλγαρία. Δεν υπάρχει τρόπος από αυτή την ανίσχυρη Ευρώπη να έρθουν επενδύσεις στη χώρα σας», τόνισε ο καθηγητής Οικονομίας.

ZENITH