Skip to main content

Η καχυποψία κυριαρχεί στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας

Οι Δυτικοί θέλουν να προστατέψουν από την παραπληροφόρηση της Μόσχας, η δε Ρωσία να αντικρούσει την ψευδή πληροφόρηση των δυτικών.


Δεν είναι καθόλου φρόνιμο να τοποθετηθεί κάποιος υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς στον πόλεμο προπαγάνδας που διεξάγεται, σχετικώς με το ζήτημα της Ουκρανίας. Υπάρχουν άπειρα περιστατικά παραπλάνησης και από τις δύο πλευρές, ώστε είναι απαραίτητη η επιφύλαξη.

Το αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας της δεκαετίας του ’90, ότι στις χώρες που συνορεύουν με την Ρωσία δεν θα αναπτυχθούν νατοϊκά στρατεύματα -κάτι σαν φινλανδοποίηση δηλαδή- έπαυσε να ισχύει, αρχικώς με τα γεγονότα του 2008 στην Γεωργία, όπου μάλλον δοκιμάσθηκε η ταχύτητα και η ένταση αντίδρασης της Μόσχας, και προσφάτως με αυτά της Ουκρανίας.

Στο παρόν σημείωμα θα χρησιμοποιήσω πηγές από τα δυτικά Μέσα, τα οποία οδηγούνται «να αντιμετωπίσουν την παραπλανητική προπαγάνδα των Ρώσων», όπως λένε επίσημες δυτικές πηγές.

Αφορμή για «αντεπίθεση» έδωσε η πληροφορία ότι επίκειται η έναρξη της λειτουργίας του ρωσικού ομίλου ΜΜΕ Sputnik, ο οποίος θα εκπέμπει σε 34 χώρες και 30 γλώσσες μέχρι τα τέλη του 2015. Το δίκτυο θα έχει γραφεία σε Λονδίνο, Βερολίνο, Βουκουρέστι και Κισινάου.

Η ΕΕ σχεδιάζει δράση για αντιμετώπιση των μηνυμάτων της Μόσχας, με τους υπουργούς Εξωτερικών του μπλοκ να έχουν συνεδριάσει στις 29 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν λύσεις. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν "προορατική επικοινωνία πολιτικών της ΕΕ, διόρθωση της παραπληροφόρησης όταν προκύπτει και υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανεξάρτητων ΜΜΕ στο σύνολο της περιοχής", ανέφερε δελτίο Τύπου της ΕΕ.

Δράση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ σε σχέση με τα θέματα αυτά έρχεται ακριβώς πάνω στην ώρα, δήλωσε στους Southeast European Times, ο κ. Κριστιάν Πρέντα, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου.

"Οι Ευρωπαίοι και οι σύμμαχοί τους οφείλουν να αντιδράσουν. Η ρωσική προπαγάνδα έχει ήδη κατακτήσει εκτενείς επικράτειες σε κράτη-μέλη της ΕΕ. Ακροαριστερά κόμματα, τα οποία ζουν νοσταλγώντας τη Σοβιετική Ένωση, αλλά και ακροδεξιά κόμματα, τα οποία ακολουθούν όσα λέει η Μόσχα, στηρίζουν την θέση του Βλάντιμιρ Πούτιν".

"Έχοντας ακούσει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να αναφέρει ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι μαχητές στην Ουκρανία και πως η Κριμαία έχει αποφασίσει τη μοίρα της, αντιλαμβάνεται κανείς πως η μάχη για την αλήθεια είναι εξίσου σημαντική σήμερα όσο και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου", δήλωσε ο κ. Πρέντα.

Αυτή η κίνηση ενάντια στη ρωσική προπαγάνδα έχει δεχθεί ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δήλωσε η πολιτική συντάκτρια κ. Αν-Μαρί Μπλαγιάν. "Τόσο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων καλούν για μια τέτοια στρατηγική. Οι ευρωβουλευτές έχουν δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προθεσμία δύο μηνών για να υπάρξει πρόταση. Ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έχουν καλέσει για επίσπευση των προσπαθειών στον τομέα αυτό", είπε στους SETimes.

Είναι εξαιρετικά αναγκαία μία τέτοια στρατηγική στην Ευρώπη, ανέφερε, καθώς η "ρωσική προπαγάνδα φαίνεται να αποδίδει καρπούς και η διεθνής κοινότητα έχει διχαστεί σε ό,τι αφορά την Ουκρανία". "Η σωστή πληροφόρηση και παρουσίαση της άλλης πλευράς του νομίσματος είναι απαραίτητη", πρόσθεσε η κ. Μπλαγιάν. "Οι Ευρωπαίοι πρέπει να επικεντρωθούν σε ορθή και αντικειμενική διάδοση πληροφοριών, σε αντίθεση με την κατάσταση στη Ρωσία του Πούτιν".

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν, ότι οι μεν Δυτικοί θέλουν να προστατέψουν από την παραπληροφόρηση της Μόσχας, η δε Ρωσία να αντικρούσει την ψευδή πληροφόρηση των δυτικών. Και τι θέση οφείλει να πάρει κάποιος, εμπρός στις παραπλανητικές πληροφορίες που διοχετεύονται από όλες τις πλευρές; Όποια παίρνει κατά κανόνα: Σύμφωνα με τις πολιτικές τους προτιμήσεις. Έως ότου ο χρόνος αποκαλύψει την αλήθεια, αλλά τότε θα είναι αργά, επειδή τα γεγονότα θα έχουν ήδη συμβεί.

Μακεδών

ZENITH