Skip to main content

Η Κομισιόν αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν ...«πειραματόζωο»

Ως ένα είδος «πειραματόζωου» - χωρίς καμία υπερβολή - αντιμετωπίζεται πλέον η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ως ένα είδος «πειραματόζωου» - χωρίς καμία υπερβολή - αντιμετωπίζεται πλέον η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Πάνω» της δοκιμάζονται διάφορες τακτικές αντιμετώπισης δημοσιονομικών προβλημάτων και ...τιμωριών σε περίπτωση που δεν συμμορφώνεται με τις επιταγές που της επιβάλλονται, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την έννοια της «εθνικής κυριαρχίας» κι ό,τι αυτή μπορεί να σημαίνει. Τελευταία, αλλά πολύ σοβαρή ένδειξη, είναι αυτή που σημειώθηκε αργά χθες το απόγευμα. Σε τι συνίσταται; Στην επιβολή ποινών σε περίπτωση υπερβολικού χρέους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει αρχίσει ήδη να εξετάζεται στο πλαίσιο της Κομισιόν, η οποία εξετάζει όλες τις δυνατές τιμωρίες, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβληθούν σε αυτή την περίπτωση. Αρχής γενομένης από το μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ομόλογα που μπαίνουν ως εγγύηση για την εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας, μέχρι την επιβολή χρηματικών «πέναλτι».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν της Κομισιόν, το ίδιο θέμα θα φτάσει και στο επόμενο EcoFin (Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών). Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι θα προηγηθεί όλη η απαραίτητη προεργασία, που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το θέμα, όμως, είναι πού θα γίνει η πρακτική εφαρμογή των αποφάσεων. Δηλαδή, σε ποιες χώρες. Κι επειδή η Ελλάδα είναι η πρώτη «υποψήφια», η οικονομία μας θα πρέπει να προετοιμάζεται κατά πάσα πιθανότητα για νέες περιπέτειες.

ZENITH