Skip to main content

Η κρίση δεν ανακόπτει την ανάπτυξη της Αυστραλίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν θα διακόψει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, λόγω των μεγάλων αποθεμάτων φυσικών πόρων.
Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση συζητήθηκε εκτενώς κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας στις αρχές Ιουνίου, τα πρακτικά της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Australian», η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν θα διακόψει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, λόγω των μεγάλων αποθεμάτων φυσικών πόρων, ενώ αναμένει ότι η ισχυρή ανάπτυξη της Ασίας θα συνεχιστεί και εκτιμά ότι οι προοπτικές της αυστραλιανής οικονομίας μεσοπρόθεσμα θα παραμένουν θετικές.

Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, κ. Ρικ Μπατελίνο (Ric Battellino), τόνισε ότι τα προβλήματα της Ευρώπης είναι σοβαρά και άνευ προηγουμένου, αλλά δήλωσε ότι τα προβλήματα αυτά δεν ήταν ο κύριος λόγος που η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Αν η δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρώπη εξακολουθήσει να χειροτερεύει, τότε θα υπάρξει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, είπε ο κ. Μπατελίνο, αλλά επεσήμανε ότι η Αυστραλία βρίσκεται σε μια περιοχή που θα επηρεαστεί λιγότερο και όπου το δημόσιο χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα.

 Στον απόηχο των αισιόδοξων προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας για την αυστραλιανή οικονομία, σημειώθηκε άνοδος του αυστραλιανού δολαρίου και του χρηματιστηρίου της χώρας.

ZENITH