Skip to main content

Η Κροατία στο πλευρό της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην πορεία της για ένταξη

Η πρόεδρος της Κροατίας δεσμεύθηκε από το Σαράγεβο ότι θα στηρίξει πλήρως τα σχέδια της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, δεσμεύθηκε από το Σαράγεβο ότι θα στηρίξει πλήρως τα σχέδια της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και ότι θα συνεχίσει να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη θέση του κροατικού λαού που ζει στη χώρα.

"Θεμέλιο της στάσης μου έναντι της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης είναι απόλυτος σεβασμός της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης καθώς και της πλήρους ισότητας των τριών συστατικών λαών", δήλωσε η κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, μετά από συνάντηση με τον προεδρεύοντα και τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Μλάντεν Ίβανιτς, Ντράγκαν Τσόβιτς και Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

Ο κ. Ίβανιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του στην Κροατία για τη στήριξη της πορείας της προς την ΕΕ, στην οποία, όπως τόνισε, η νυν πρόεδρος της Κροατίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μλάντεν Ίβανιτς εκτίμησε ότι είναι σημαντικό το ότι η κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, ως νέα πρόεδος της Κροατίας, επέλεξε τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη για την πρώτη την επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό. "Δείχνει τη σημασία που προσδίδει η Κροατία στη Βοσνία αλλά και αντίστροφα", επισήμανε και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι αληθινά φιλικές.

ZENITH