Skip to main content

Η Λαγκάρντ ανοίγει θέμα ασφαλιστικού και βάζει φωτιά στη διαπραγμάτευση

Καταδικασμένο το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, λέει η επικεφαλής του ΔΝΤ - Μήνυμα ότι είναι θέμα χρόνου να ανοίξει το ασφαλιστικό - Επιφυλακτική η Λαγκάρντ για το αν θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις

Παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ζήτησε με δηλώσεις της σε εκπομπή του PBS η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ρίχοντας έτσι λάδι στη φωτιά της ούτως ή άλλως δύσκολης διαπραγμάτευσης.

«Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι καταδικασμένο, επιβαρύνει τόσο πολύ την οικονομία της χώρας που το καθιστά μη βιώσιμο. Πρέπει να μεταρρυθμιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Η παραπάνω αναφορά είναι μήνυμα ότι ακόμα και αν οι δανειστές δεν βάλουν ευρύτερο ζήτημα συντάξεων και ασφαλιστικού στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την ενδιάμεση συμφωνία(σσ: πέρα από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, για την οποία επιμένουν), η παρέμβαση στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα είναι προϋπόθεση για τη νέα μεσοπρόθεσμη συμφωνία (τριετή ή τετραετή) της Ελλάδας με τους θεσμούς, με επίκεντρο τη διευθέτηση του χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε, επίσης, ότι τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα για την ελληνική οικονομίας έχουν ληφθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι, μετά το 2014, και το 2015 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα.

«Αυτό που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η Ελλάδα και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα είναι δομικές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις, για να ελευθερωθεί η δυναμικής της οικονομίας, να ξεκλειδώσουν οι αγορές υπηρεσιών και προϊόντων και να υπάρξει πρόσβαση σε θέσεις εργασίας από τους νέους».

Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε το παράδειγμα του βρεφικού γάλακτος για το οποίο όπως είπε πωλείται μόνο σε φαρμακεία, χωρίς, όπως είπε, να υπάρχει κάποιος λόγος γι' αυτό. «Πουλήθηκε για λίγο σε σούπερ μάρκετ, και παρότι οι τιμές έπεσαν,  στη συνέχεια επέστρεψε πάλι στα φαρμακεία. Αυτό δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα», πρόσθεσε.

Παράλληλα η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ, αφού δήλωσε ικανοποιημένη για την πληρωμή της δόσης από τη χώρα μας προς το Ταμείο, εξέφρασε την ανησυχία της για το αν όσα συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην έκτακτη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον την προηγούμενη Κυριακή, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, θα υλοποιηθούν.

«Ανησυχώ πολύ αν η υπόλοιπη συζήτηση που είχαμε θα εφαρμοστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ.

ZENITH