Skip to main content

Η Μακεδονία- Θράκη πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Παρά τη μικρή απορρόφηση κεφαλαίων, που παρουσιάζει το ΕΣΠΑ 2007-2013 η υπερπεριφέρεια της Μακεδονίας- Θράκης έχει απορροφήσει τα περισσότερα κονδύλια.
Παρά τη μικρή απορρόφηση κεφαλαίων μόλις 800 εκατ. ευρώ από 26,2 δισ. ευρώ, που παρουσιάζει το ΕΣΠΑ 2007-2013 (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) η υπερπεριφέρεια της Μακεδονίας- Θράκης έχει απορροφήσει τα περισσότερα κονδύλια τόσο από τα τομεακά προγράμματα, όσο και από τις περιφέρειες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη.  Συγκεκριμένα η απορρόφηση της  Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης ανήλθε στο  8,47%, που αντιστοιχεί σε 276 εκατ.  ευρώ από συνολικό προυπολογισμό 3,264 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί η υπερπεριφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου, που απορρόφησε το 6,96% , που αντιστοιχεί σε 102,5 εκατ. ευρώ από το σύνολο του 1,473 δισ. ευρώ που της αναλογεί. Επεται η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου –Ι. Νήσων με ποσοστό απορρόφησης 6,66% που αντιστοιχεί σε  76,12 εκατ. ευρώ, Κρήτης και Αιγαίου με 5,07% απορρόφηση που αντιστοιχεί σε 60,17 εκατ. ευρώ. Στο ναδίρ βρίσκεται η περιφέρεια Αττικής, η οποία παρουσιάζει απορρόφηση 2,51%, που αντιστοιχεί σε 76,5 εκατ. ευρω  από 3,051 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι 5 υπερπεριφέρειες θα εισπράξουν 10,26 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ στα τομεακά προγράμματα αντιστοιχούν 15,560 δισ. ευρώ. Από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απορρόφηση 5,65% παρουσιάζει το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα το οποίο έχει απορροφήσει 85,68 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικού προϋπολογισμού 1,51 δισ. ευρώ.

Τη δεύτερη θέση σε απορρόφηση  καταλαμβάνει το πρόγραμμα Εκπαίδευση με 1,57%, που αντιστοιχεί σε 32,3εκατ. ευρώ και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,058 δισ.ευρώ. Ακολουθεί το πρόγραμμα προσπελασιμότητα, το οποίο παρουσιάζει πολύ μικρή απορρόφηση, μόλις 1,56%, που αντιστοιχεί σε 77,6 εκατ. ευρώ και έχει το μεγαλύτερο  προϋπολογισμό που ανέρχεται σε  4,97 δισ. ευρώ.

Η διοικητική μεταρρύθμιση παρουσιάζει απορρόφηση 0,46%, το περιβάλλον 0,19%, , το ανθρώπινο δυναμικό 0,15% και η ψηφιακή σύγκλιση 0,1%, που αντιστοιχούν σε κονδύλια ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, 4,27εκατ. ευρώ, 4,2 εκατ. ευρώ και 10,75 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τομεακών προγραμμάτων ανέρχεται σε περίπου 15,5δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα απορροφήθηκαν περίπου 208 εκατ. ευρώ.

Η κα Κατσέλη δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει 10 δισ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ  το 2010 για να ενισχυθεί η οικονομία από τα οποία  τα 6,95 δισ. ευρώ θα προέλθουν από  κοινοτικά κονδύλια και 3,35 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Πάντως οι διαδικασίες  υλοποίησης του ΕΣΠΑ πρέπει να ακολουθήσουν ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση του προγράμματος, προκειμένου να διατεθεί χρήμα στην αγορά.  Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας διαμαρτύρεται γιατί σφίγγει ο κλοιός όσον αφορά τη ρευστότητα και τα όποια μέτρα λάβει η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμοστούν σήμερα και όχι αύριο, γιατί η όποια καθυστέρηση πιθανόν να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για τις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρηματίες βλέπουν ότι τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης να έχουν «παγώσει» όλες οι διαδικασίες  περιμένοντας να διοριστούν νέοι γενικοί γραμματείς σε υπουργεία, υπηρεσίες, οργανισμούς, περιφέρειες, δεν ανακοινώνονται νέα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και άμεσης εφαρμογής, ενώ οι τράπεζες, παρουσιάζουν δυστοκία χορηγήσεων και επικαλούνται απουσία διευκρινιστικών εγκυκλίων ειδικά για την παροχή δανείων με την εγγύηση του δημοσίου, που αποτελεί μέτρο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο επιχειρηματικός κόσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου  γιατί δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά, οι ακάλυπτες επιταγές αυξάνονται και οι επισφάλειες επίσης, ενώ όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η επόμενη διετία για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα θα είναι δυσκολότερη των αρχικών προβλέψεων . Οι επιχειρηματίες  επιθυμούν η κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς της σε όλα τα επίπεδα.

ZENITH