Skip to main content

Η Μέρκελ το παίρνει πάνω της: Έκτακτο σχέδιο για την αποφυγή του Grexit

Δημοσίευμα του Euroinsight αποκαλύπτει την πολιτική απόφαση της Καγκελαρίου για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Γιατί φοβάται το Grexit, ποια μέτρα στήριξης έχει ετοιμάσει, τι θα ζητήσει από την Ε

Σαφείς αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε, που σήμερα τροφοδότησε τα σενάρια περί Grexit με τις δηλώσεις περί ατυχήματος, παίρνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φέρεται να έχει ετοιμάσει έκτακτο σχέδιο για τη στήριξη της χώρας μας και την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Euroinsight, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο στο Βερολίνο, η κα Μέρκελ ανησυχεί για τις γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και έτσι δεν αποκλείει  «ανορθόδοξες λύσεις» που θα απέτρεπαν ένα Grexit (ή ένα «Graccident»). «Είναι πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει Graccident» είπε ο αξιωματούχος στο Euroinsight.

Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να θεωρεί ότι η Ευρωζώνη είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις την κάνουν να ανησυχεί. Ο κύριος φόβος της κ.Μέρκελ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, είναι η αστάθεια που θα υπάρξει στα Βαλκάνια, εάν η Ελλάδα περάσει στη ρωσική σφαίρα επιρροής για αυτό και η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να είναι «έτοιμη για ανορθόδοξα μέτρα» προς αποτροπή ενδεχόμενο Grexit.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία πολιτική συμφωνία παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η οποία θα συνοδεύεται με δέσμευση σε μεταρρυθμίσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία θα είναι έτοιμη να στηρίξει ένα τρίτο πακέτο στήριξης για να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά των επόμενων ετών. Το Βερολίνο, επισημαίνει το δημοσίευμα, θεωρεί ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια να βρεθεί κοινό έδαφος με την Αθήνα, κυρίως επειδή η κυρία Μέρκελ έχει καταφέρει να παγιώσει μια «καλή σχέση εργασίας» με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τα μέτρα αυτά θα είναι η αύξηση του ορίου των εντόκων που μπορεί να εκδώσει η χώρα, προσωρινοί περιορισμοί κεφαλαίου για την αποφυγή  bank run, πρόωρη εκταμίευση κεφαλαίων από το τρέχον πρόγραμμα ή καθυστέρηση αποπληρωμών στο ΔΝΤ.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται επίσης έτοιμη να συμφωνήσει σε χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, να δώσει στην Ελλάδα μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στο ορισμό και την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και - σε μεταγενέστερο στάδιο - να αποδεχθεί και ελάφρυνση του χρέους.

ZENITH