Skip to main content

Η Moody’s ετοιμάζει υποβάθμιση, αλλά ...κανείς δεν ενδιαφέρεται

Ποιους βλέπουν και τι συζητάνε τα στελέχη του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης που βρίσκονται στην Αθήνα τα δύο τελευταία 24ωρα.
Μπορεί η παρουσία τους στην Αθήνα να έχει περάσει σε δεύτερο και τρίτο πλάνο, όμως οι επαφές που κάνουν τα πρόσωπα που βλέπουν και οι συζητήσεις που έχουν κάθε άλλο παρά δευτερευούσης σημασίας είναι. Ο λόγος αφορά στα στελέχη που απαρτίζουν το κλιμάκιο του διεθνούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, τα οποία βρίσκονται τις τελευταίες 48 ώρες στη χώρα μας. Μολονότι δεν ανακοινώθηκε επισήμως, χθες συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) κ. Γιώργο Προβόπουλο, ενώ σήμερα αναμένεται να έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους σχεδόν όλων των μεγάλων εμπορικών πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Ο λόγος προφανής: Θα εκτιμήσουν την κατάστασή τους και θα προχωρήσουν σε επαναδιατύπωση των αξιολογήσεών τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Moody’s ετοιμάζεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, κάτι το οποίο, ούτως ή άλλως, το έχει προαναγγείλει πριν από μια εβδομάδα. Το θέμα είναι τι στάση θα κρατήσει απέναντι στις τράπεζες. Εν προκειμένω, ωστόσο, ειδικά σε ό,τι αφορά στην κατάσταση της χώρας ισχύει ό,τι και με τη διατραπεζική. Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν χρειάζεται να «βγει» και να δανειστεί κεφάλαια από την ελεύθερη αγορά, μικρή σημασία έχει το rating όπως και το spread.

ZENITH