Skip to main content

Η Νέα Δημοκρατία ξέχασε την «πανστρατιά»

Όχι μόνον δεν επιχειρήθηκε από την ηγετική ομάδα του κόμματος να προσκληθούν στελέχη με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, αλλ’ απεναντίας εκφράσθηκαν και αντιρρήσεις από το περιβάλλον του προέδρου για πρόσωπα

Είναι αλήθεια, ότι η εμφάνιση του κ. Α. Σαμαρά ως «νικητή» των εκλογών, με το επιχείρημα ότι το κόμμα δεν έχασε πολλή από την εκλογική δύναμη του 2012, μάλλον εξέπληξε τους πικραμένους νεοδημοκράτες, που περίμεναν την αυτοκριτική του ηττημένου προέδρου τους.

Δεν θα αναφερθώ στα όσα συζητούνται αυτές τις ημέρες, σχετικά με την πορεία της Ν.Δ., η οποία εξαρτά την διατήρησή της ως έχει, μόνον σε ενδεχόμενη αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης. Διαφορετικά, με δεδομένο ότι έχουν «βγει τα σπαθιά από τα θηκάρια» στελεχών του κόμματος, ίσως ο κ. Α. Σαμαράς και οι σύμβουλοί του που τον παρότρυναν να μη παραιτηθεί, -ως είθισται με τους προέδρους της Ν.Δ. όταν ηττώνται- να μη φύγει τιμώμενος, αλλά με μομφή.

Πολλά λάθη καταλογίζουν στον κ. Α. Σαμαρά, ένα δε από αυτά είναι πως μάλλον φρόντισε να διαχειριστεί την αναμενόμενη ήττα, επιδιώκοντας την εκλογή βουλευτών, πιστών σε αυτόν προσωπικά, ώστε να έχει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Και τούτο διότι, ενώ προ μηνών ο κ. Α. Σαμαράς είχε πει πως θα απευθύνει έκκληση προς όλους όσοι αποχώρησαν από τη Ν.Δ. να επιστρέψουν και να δώσουν την μάχη σε έναν κρίσιμο αγώνα -και αυτοί που έφυγαν είναι πολλοί- στην ουσία δεν έγινε καμιά τέτοια προσπάθεια. Στελέχη της Ν.Δ., αποτέλεσαν την βάση των ΑΝ.ΕΛ., ενώ από πλευράς ψηφοφόρων διασκορπίσθηκαν σε όλα τα κόμματα, με την τελευταία προεκλογική δημοσκόπηση να δείχνει πως ένα 19% περίπου των ψηφοφόρων της Ν.Δ. να μεταναστεύει προς τον ΣΥΡΙΖΑ (το 6% του ποσοστού που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ).

Την «πανστρατιά» επικαλούνται όλα τα κόμματα, ιδίως της εξουσίας, προκειμένου να επιτύχουν την -σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό- συσπείρωση. Μόνον που η πρόσκληση δεν μπορεί να είναι κενή λόγου και επιχειρημάτων. Αλλά να συνοδεύεται και από υπόσχεση αλλαγής της πολιτικής, εκείνης που οδήγησε στελέχη και ψηφοφόρους εκτός του κόμματος. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, τα στελέχη που θα επιστρέψουν θα βαρύνονται με την υπόνοια παροχών που τους δόθηκαν. Κάποια δικαιολογία δεν πρέπει να τους παρασχεθεί για την επιστροφή;

Στην περίπτωση όμως της Ν.Δ., η αποκαλούμενη «πανστρατιά» εγκαταλείφθηκε. Προσήλθαν μόνον εκείνοι εκ των βουλευτών που υπερψήφισαν την πρόταση της Ν.Δ. για τον υποψήφιο πρόεδρο, και πλην μετρημένων εξαιρέσεων συμπεριελήφθησαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Είναι δε γνωστό, πώς όχι μόνον δεν επιχειρήθηκε από την ηγετική ομάδα του κόμματος να προσκληθούν στελέχη με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, αλλ’ απεναντίας εκφράσθηκαν και αντιρρήσεις από το περιβάλλον του προέδρου για πρόσωπα που δεν θεωρούνταν «υπάκουα».

Αντ’ αυτού, η Ν.Δ. στράφηκε προς τα αριστερά. Πιθανόν, να θεώρησε πως με την δίωξη κατά του κ. Γ. Καρατζαφέρη -που συμπτωματικώς έγινε κατά την προεκλογική περίοδο-, ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ ίσως εύρισκαν στέγη στο μητρικό κόμμα, ως προς δε την Χρυσή Αυγή υπολογίσθηκε πως θα συμβεί το ίδιο με τους ψηφοφόρους της, παρουσιάζοντας το κόμμα τους περιορισμένη δυναμική με τους επικεφαλής φυλακισμένους (που παρ’ όλα αυτά, κατέστη το τρίτο κόμμα της Βουλής).

Ίσως, έγινε πιστευτό, πως ό,τι ήταν να πάρει από τα δεξιά της η Ν.Δ., τα πήρε, οπότε θεώρησε πως μπορεί να αλώσει και τμήμα της κεντροαριστεράς. Η περίπτωση βέβαια της κας Γκερέκου, που προσχώρησε στη Ν.Δ. μπορεί να προκάλεσε θόρυβο λόγω της προσωπικότητας της πρώην υπουργού, αλλά δεν είναι ενδεικτική, αφού όπως έγιναν τα πράγματα το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου δεν έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις από τη Ν.Δ.

Εντύπωση όμως προκάλεσε στους νεοδημοκράτες η τοποθέτηση του κ. Οικονόμου σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με τον κ. Ν. Κακλαμάνη να παρατηρεί με ευστοχία, ότι -τουλάχιστον- έπρεπε να διεκδικήσει την ψήφο των εκλογέων στο υπόλοιπο Αττικής, που είναι η εκλογική περιφέρειά του. Ο κ. Οικονόμου απέκλεισε από την εκλογή κάποια προσωπικότητα που θα προσέδιδε βαρύτητα στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., αλλά και θα ήταν μια τιμητική ενέργεια για ένα στέλεχος που ανάλωσε την ζωή του υπηρετώντας το κόμμα.

Επί των ανωτέρω θα στηριχθούν τα επιχειρήματα αυτών που -όπως γνωρίζουμε- δραστηριοποιούνται εντόνως για απομάκρυνση του κ. Α. Σαμαρά και της ηγετικής ομάδας. Και όπως είπα παραπάνω, μόνον μια αποτυχία του κ. Α. Τσίπρα μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση που δρομολογήθηκε.

Ο Μακεδών

ZENITH