Skip to main content

Η ώρα των 40άρηδων στη ΝΔ

Ποια είναι η ομάδα που ετοιμάζει παρέμβαση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή. Τι υποστηρίζουν, πού τοποθετούνται, πώς κρίνουν τη σημερινή ηγεσία.

του Τάσου Τασιούλα

Η ώρα των σαραντάρηδων της ΝΔ έφτασε. Την ερχόμενη Κυριακή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει η πρώτη διακριτή και επίσημη παρουσία της ομάδας των στελεχών που συγκροτούσαν τα εκτελεστικά γραφεία της ΟΝΝΕΔ, επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή (1997 – 2009).

Πρόκειται για μια ομάδα, που κάθε άλλο παρά προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά διαθέτει, ενώ όπως έχουν κάνει ξεκάθαρο τα μέλη της θέλουν να παίξουν ρόλο και να ενεργοποιηθούν στο νέο μετεκλογικό τοπίο, που είναι δύσκολο ειδικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ίδιοι επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι «το μείζον πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι ο αρχηγός» και επιμένουν στην ανάγκη για αλλαγή της φυσιογνωμίας της παράταξης, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζουν ότι πρέπει ο κ. Αντώνης Σαμαράς να παραμείνει επικεφαλής του κόμματος.

Σ’ αυτό αποφεύγουν προς το παρόν να πάρουν θέση, ακριβώς επειδή δε θέλουν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα σημαντικότερα (για τους ίδιους) ζητήματα.

Η ομάδα των σαραντάρηδων, λόγω και της θέσης που είχαν τα μέλη της στον κομματικό μηχανισμό, κουβαλάει ένα μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης και της μεγάλης δεξαμενής της κεντροδεξιάς, γι’ αυτό και έχει σημασία η ενιαία τοποθέτησή της στην επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.

Η ίδια ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που αντιμετώπισαν τον σημερινό πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στα αμφιθέατρα…

Στη συγκεκριμένη ομάδα συμμετέχουν τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπανικολάου, Βασίλης Τοκάκης, Μάριος Τσάκας και Στάθης Σταθόπουλος, αλλά και οι Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Θανάσης Κοτταράς, Λευτέρης Μπούλιας, Γιάννης Πολιτόπουλος, ο Θεσσαλονικιός γενικός γραμματέας Επικοινωνίας, Γιώργος Καραγιάννης και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

Από τα ονόματα προκύπτουν πολιτικοί φίλοι και συνεργάτες πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ, όπως του Κωστή Χατζηδάκη, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Στην ομάδα πάντως δε συμμετέχει ο σημερινός γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Τις επόμενες μέρες αναμένονται παρεμβάσεις της ομάδας των σαραντάρηδων (συγκεκριμένο κείμενο στην Πολιτική Επιτροπή και παρεμβάσεις ορισμένων μελών που θα εκφράζουν και τους υπόλοιπους), ενώ μετά την Πολιτική Επιτροπή τα μέλη της διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχιστούν οι συναντήσεις τους, που έχουν αρχίσει εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Οι ίδιοι διαβεβαιώνουν πως θα αποφύγουν τις εντάσεις και τις διαχωριστικές γραμμές, όμως προτίθενται να κάνουν διακριτό το ρόλο τους ως κίνηση εντός της ΝΔ, καθώς δεν περιμένουν πολλά από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την ερχόμενη Πέμπτη.

Είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα στελέχη ασπάζονται τις αρχές του «καραμανλισμού» και αναμένεται να ζητήσουν συγκεκριμένα πράγματα: αυτοκριτική για την πορεία της ΝΔ μετά το 2009, εξηγήσεις για τη «δεξιά στροφή» από τη σημερινή ηγεσία, διακριτές αποστάσεις από την ακροδεξιά και επιστροφή στον φυσικό χώρο της ΝΔ, το λεγόμενο μεσαίο χώρο, με παράλληλη διατήρηση «εθνικά υπεύθυνης στάσης» ειδικά στα μείζονα ζητήματα πολιτικής. Ωστόσο, δε λείπει και η κριτική για τη στάση σιωπής που τηρεί εδώ και πολλά χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ…

Η ομάδα των σαραντάρηδων της ΝΔ θεωρούν ότι «παραγκωνίστηκαν» και αντιμετωπίστηκαν ως «δεκανίκια» των 60άρηδων (φωτογραφίζουν την ηγεσία), σε μια παράλογη τήρηση μιας άτυπης ηλικιακής ιεραρχίας, με αποτέλεσμα πέραν των πρωτοκλασάτων στελεχών, να μείνουν στην αφάνεια και οι ίδιοι και οι ιδέες και αρχές που πρεσβεύουν. Την ίδια ώρα, ο… συμφοιτητής τους έγινε ο πρωταγωνιστής της πολιτικής σκηνής και πήρε κεφάλι, όπως και το κόμμα του οποίου ηγείται…

Μόνιμο «μότο» της ομάδας είναι ότι δεν προωθείται κάποιος «ηγέτης», που θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών και θέσεων για το μέλλον της ΝΔ.

ZENITH