Skip to main content

Η Ουγγαρία «βύθισε» τις αγορές

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες στις κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, στον απόηχο της είδησης ότι η ουγγρική κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντλήσει όσα κεφάλαια ζητούσε απ΄ την έκδο
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες στις κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, στον απόηχο της είδησης ότι η ουγγρική κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντλήσει όσα κεφάλαια ζητούσε απ΄ την έκδοση νέων έντοκων γραμματίων.

Συνολικά 35 δισ. φιορίνια, 10 δισ. λιγότερα απ’ ότι στόχευε, άντλησε τελικά η ουγγρική κυβέρνηση απ’ την πώληση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, ενώ το κόστος δανεισμού «εκτινάχθηκε» σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Η μέση απόδοση αυξήθηκε στο 5,47% από 5,28%, σε αντίστοιχη δημοπρασία στις 13 Ιουλίου.
Επιβαρυντικά λειτούργησαν και τα αποτελέσματα της Goldman Sachs. Ειδικότερα η εταιρεία ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο καθαρά κέρδη 78 σεντς ανά μετοχή έναντι των εκτιμήσεων για 1,99 δολάρια. Η κερδοφορία της τράπεζας μειώθηκε κατά το 82%, σε σχέση με πέρυσι.

Μέχρι στιγμής και οι 28 εταιρείες του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών πλην έξι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg. Βέβαια, αν και τα καθαρά κέρδη κατάφεραν να ξεπεράσουν κατά μ.ο. 20% τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών, τα έσοδα ήταν μόλις 4,5% πάνω απ’ τις εκτιμήσεις.  Στην Ευρώπη, 20 απ’ τις 26 εταιρείες του Stoxx 600 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα ως τώρα, έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις μέσες εκτιμήσεις.

Αναλυτικότερα, λοιπόν, στην Ευρώπη, ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,17%, ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε 0,53% και ο GDAX στη Φρανκφούρτη έχασε 0,69%.
Παρά την αποτυχημένη ουγγρική έκδοση, πάντως, σήμερα υπήρξε αυξημένη ζήτηση για τις νέες εκδόσεις ελληνικών, ισπανικών και ιρλανδικών χρεογράφων.
Στην αγορά συναλλάγματος στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου υποχώρησε το δολάριο έναντι του ευρώ (1,2932 δολάρια), καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να μειώνουν τις καλυμμένες θέσεις μετά τα νέα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Πτώση σημειώνουν και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα απογοήτευσαν. Στην πτώση των δεικτών συμβάλλουν και τα στοιχεία για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, τα οποία ενέτειναν τις ανησυχίες ότι η οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της. Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,86% και ο Nasdaq κατά 0,95%.

ZENITH