Skip to main content

Η περιπετειώδης εκλογή Μήτκα στο ΑΠΘ

Το παρασκήνιο των επαναληπτικών πρυτανικών εκλογών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικης. Οι πικρίες και η δικαίωση. Τι δηλώνουν στη Voria.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σ

της Σοφίας Παπαμαυρουδή

Πικρίες, γκρίνιες, αιχμές και παραιτήσεις από τη μία, δικαίωση και αισιοδοξία για ένα καλύτερο ΑΠΘ από την άλλη, περιγράφουν την αντιφατική εικόνα της περιπετειώδους εκλογής του Περικλή Μήτκα, ως πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ επαναλήφθηκαν έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε για τυπικούς λόγους και αποδεχόμενο σχετική ένσταση, την εκλογική διαδικασία της 13ης Ιουνίου 2014, στη διάρκεια της οποίας είχε εκλεγεί επίσης ο κ.Μήτκας

Στις 13 Ιανουαρίου τα 1606 από τα 2012 μέλη του ΔΕΠ που ψήφισαν στις εκλογές, έδωσαν πανηγυρική νίκη στον κ. Μήτκα, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 83.04%.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο κ. Μήτκας τόνισε ότι ήταν συγκινητική η στήριξη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε αυτόν, η οποία επιβεβαίωσε την απόφαση του περασμένου Ιουνίου.

«Είναι μεγάλο το βάρος της ευθύνης. Πρέπει να συνεχίσουμε να βρίσκουμε λύσεις για προβλήματα του Πανεπιστημίου. Να το βελτιώσουμε. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Να συνεχίσει το ΑΠΘ να παρέχει ποιοτική εκπαίδευση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο της εκλογής Μήτκα, δεν έλειψαν οι γκρίνιες και οι πικρίες από ορισμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου οι καθηγητές Γιάννης Παντής και Στέργιος Λογοθετίδης, απέσυραν την υποψηφιότητα τους για τις πρυτανικές εκλογές, καθώς, όπως υποστήριξαν δεν δισφαλίζεται η διαβλητότητα της ψηφοφορίας και η νόμιμη σύνθεση του Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Ο πρώην αντιπρύτανης κ. Παντής έκανε λόγο για απόλυτη ευθύνη του Συμβουλίου για την εξέλιξη της απόφασης, το οποίο «λειτούργησε εκτός των κανόνων της δικαιοκρατίας», ενώ κατηγόρησε ορισμένα από τα μέλη του ότι λειτούργησαν βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων, τονίζοντας ότι πρέπει να παραιτηθούν.

Από την πλευρά του ο κ. Λογοθετίδης είχε δηλώσει ότι δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο και η μυστικότητα της ψήφου των εκλογών, ζητώντας παράλληλα από το Συμβούλιο να εξετάσει εκ νέου τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Σε επικοινωνία που είχε η Voria.gr με τον κ.Λογοθετίδη, αρνήθηκε να δώσει συνέχεια και απάντησε ότι αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Ταρλαντζής: Ερμηνευτικό λάθος η “περιπέτεια” του ΑΠΘ

Απάντηση σε αυτούς που άφησαν αιχμές για τη διαβλητότητα της ψηφοφορίας, αλλά και τη σύνθεση του Συμβουλίου του Ιδρύματος, δίνει ο αναπληρωτής πρόεδρος του και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Βασίλης Ταρλατζής, με δηλώσεις του στη Voria.gr.

Όπως τονίζει ο κ. Ταρλαντζής τόσο η ψηφοφορία του Ιουνίου, όσο και αυτή του Ιανουαρίου, έγιναν με καλή πρόθεση, ενώ αναφορικά με το «δυσάρεστο γεγονός», όπως το αποκάλεσε, της ακύρωσης της εκλογής πρύτανη από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος, δήλωσε ότι ήταν καθαρά ερμηνευτικό το ζήτημα που προέκυψε και δεν είχε σκοπιμότητες, στέλνοντας έτσι σαφές μήνημα στον πρώην αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Παντή, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.

«Ήταν λυπηρή για εμάς η εξέλιξη με την ακύρωση της εκλογής του κ. Μήτκα από το ΣτΕ. Ήταν η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε ο νόμος. Πάντα όταν εφαρμόζεται ένας νέος νόμος προκύπτουν ερμηνευτικά προβλήματα», εξήγησε ο κ. Ταρλαντζής.

«Η παραίτηση του Συμβουλίου σε αυτή τη χρονική περίοδο θα ήταν μια πρόσθετη μείζονα ανωμαλία στη λειτουργία του ΑΠΘ. Θα έπρεπε να δημιουργηθεί ξανά το Συμβούλιο. Θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος. Έγινε κάποιο λάθος. Είναι προφανές ότι δεν υπήρχε μεθόδευση της διαδικασίας από κανέναν. Δεν θεωρώ ότι προκύπτουν τέτοιες ευθύνες για να παραιτηθεί το Συμβούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου, ο οποίος υπενθύμισε ότι δύο από τους δικαστές του ΣτΕ, υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται για εσκεμμένο σφάλμα.

Αναφορικά με το ζήτημα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Κοιτάμε μόνο προστά. Γιατί τα προβλήματα και οι προκλήσεις είναι τόσο σοβαρές, που μόνο μπροστά μπορούμε να κοιτάμε. Κανένας δεν είναι αντίπαλος και κανένας δεν θα μείνει έξω από αυτή τη προσπάθεια».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ταρλατζής μιλάει για μια νέα ημέρα στο ΑΠΘ, στην οποία πρέπει αντιμετωπιστούν τα ουσιαστικά και όχι τα τυπικά, όπως τονίζει, προβλήματα του Ιδρύματος, θέση την οποία ενστερνίζεται και ο επανεκλεγείς πρύτανης, Περικλής Μήτκας.

Ο κ. Ταρλαντζής δηλώνει ότι παρά την «μικρή περιπέτεια» του Πανεπιστημίου, η τελευταία εκλογική διαδικασία διεξήχθη απολύτως ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή, δίνοντας σαφές προβάδισμα στον κ. Μήτκα. Όπως είπε, έρχεται μια νέα μέρα στο ΑΠΘ και στόχος τώρα είναι τα σημαντικά προβλήματα του Ιδρύματος και η εύρυθμη λειτουργία του.

ZENITH