Skip to main content

Η πεζοδρόμηση τονώνει την αγορά ακινήτων στην Αγίας Σοφίας

Δυναμική επιστροφή ετοιμάζεται να κάνει η Αγίας Σοφίας, που θα αποδοθεί στο κοινό, όταν ολοκληρωθούν τα έργα πεζοδρόμησης και αναμόρφωσης του τμήματος από Τσιμισκή μέχρι Μακένζι Κινγκ.

της Άννης Καρολίδου

Δυναμική επιστροφή ετοιμάζεται να κάνει, πριν το Πάσχα, η οδός Αγίας Σοφίας, που θα αποδοθεί κανονικά στο κοινό, όταν ολοκληρωθούν τα έργα πεζοδρόμησης και αναμόρφωσης του τμήματος από Τσιμισκή μέχρι Μακένζι Κινγκ αλλά και των δύο καθέτων οδών, Γεωργίου Σταύρου και Αγίας Θεοδώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Άγγελου Πασαλίδη, η αύξηση της ζήτησης τόσο για καταστήματα, όσο και για επαγγελματικές στέγες- γραφεία, σε ορόφους, έχει ωθήσει ανοδικά τα μισθώματα κατά περίπου 10%, ενώ με την ολοκλήρωση των εργασιών εκτιμάται ότι θα καταγραφεί πρόσθετη αύξηση της τάξης του 20% τουλάχιστον.

«Η ζήτηση άρχισε να τονώνεται με το που έγινε φανερό ότι θα προχωρούσαν τα έργα πεζοδρόμησης. Επιπλέον, η αντίδραση που αρχικά υπήρξε στην πιλοτική πεζοδρόμηση σταδιακά υποχώρησε. Μετά το πρώτο σοκ της πεζοδρόμησης και την αντίδραση των εμπόρων, το σχέδιο άρχισε σταδιακά να κερδίζει έδαφος. Ήδη υπάρχει θετικός αντίκτυπος  ο οποίος εκτιμούμε ότι δεν θα περιοριστεί στο συγκεκριμένο τμήμα της Αγίας Σοφίας αλλά θα επεκταθεί και στις οδούς Γεωργίου Σταύρου και Αγίας Θεοδώρας», σημείωσε στη Voria.gr ο κ.Πασαλίδης.

Το πιλοτικό κλείσιμο της Αγίας Σοφίας, περί τα τέλη του 2011- αρχές 2012, είχε πράγματι προκαλέσει σοκ στην αγορά . Αρνητική επίπτωση υπήρχε αλλά η έκτασή της είναι δύσκολο να υπολογιστεί αφού η πιλοτική πεζοδρόμηση έπεσε μέσα στην περίοδο της κρίσης και της μεγάλης πτώσης της κτηματαγοράς. Το γεγονός είναι, ότι τα μισθώματα καταστημάτων, όπως άλλωστε και σε άλλες περιοχές του εμπορικού κέντρου, έχασαν ως και 50% σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο. Πέραν αυτού, υπήρχαν καταστήματα όπως άλλωστε και χώροι γραφείων, που έμεναν ξενοίκιαστα για μήνες.

Τώρα, με την πεζοδρόμηση που θα γίνει σε περίοδο που κάπως δείχνει να σταθεροποιείται η αγορά ακινήτων και να προθερμαίνεται ενόψει μελλοντικής ανάκαμψης, τα ενοίκια αυξάνονται ενώ επιστρέφει και ο αέρας στις μισθώσεις.

Όπως όλα δείχνουν, στην πεζοδρομημένη Αγίας Σοφίας, θα συγκεντρωθούν καταστήματα υγιεινομικού ενδιαφέροντος αλλά και λιανικής διαφόρων ειδών. Μάλιστα, όπως εκτιμά ο κ. Πασαλίδης, στην αριστερή πλευρά του πεζόδρομου, με κατεύθυνση από Τσιμισκή προς Μακένζι Κινγκ, θα ανοίξουν κυρίως καφετέριες και καταστήματα εστίασης καθώς εξυπηρετεί η σύνδεση με τους δύο κάθετους, πεζοδρομημένους δρόμους.

Τελικά η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, θα δώσει νέα ώθηση στο δρόμο του εμπορικού κέντρου που διαχρονικά είναι από τους πιο περιζήτητους μετά την Τσιμισκή, ίσως ισχυρότερος ακόμη και από την οδό Μητροπόλεως.

ZENITH