Skip to main content

Η πρώτη πολύ δύσκολη εξίσωση για τον νέο υπουργό Οικονομικών

Η δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει με το «καλημέρα» να λύσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εκλογές τελείωσαν, η ανησυχία, ωστόσο παραμένει. Κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών, όπου τα στελέχη του βλέπουν την πορεία των εσόδων και κυριολεκτικά ανατριχιάζουν.

Όπως εξηγούν, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο δίμηνο, όταν οι εκλογές κατέστησαν αναπόφευκτες, η μείωση που καταγράφηκε ήταν κάθετη (της τάξης του 35% τον Δεκέμβριο), με τον Ιανουάριο να είναι μακράν ο χειρότερος μήνας, όπως θα αποδειχθεί και αρχές Φεβρουαρίου, όταν θα ανακοινωθούν κι επισήμως τα στοιχεία.

Το μόνο «παρήγορο» γεγονός είναι ότι παραδοσιακά, όπως υποστηρίζουν τα ίδια έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, παραμονές εκλογών το φαινόμενο παρατηρείται πάντα.

Ενδεχομένως, τώρα, με μεγαλύτερη ένταση, συμπληρώνουν. Την ίδια ώρα, πάντως, τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου κυμαίνονται στα περίπου 1,8 - 2 δισ. ευρώ, ενώ ο Δεκέμβριος είχε κλείσει με περίπου 2,8 δισ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά είναι ελάχιστα αν συνυπολογισθούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου, σε όλα τα επίπεδα.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όποια κι αν είναι αυτή, θα πρέπει με το «καλημέρα» να λύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση, για να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις, πριν καλά - καλά ορκισθεί.

Το πιθανότερο πάντως είναι ότι σε πρώτη φάση θα εφαρμοσθεί ένα πολύ παλιό κόλπο: τη νύφη θα πληρώσουν πρώτοι οι προμηθευτές του δημοσίου, που θα κάνουν να δουν το χρώμα του χρήματος πολύ καιρό.

ZENITH