Skip to main content

Η ρευστότητα εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα

Τι γίνεται με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για συγκεκριμένα έργα στη χώρα, για τα οποία υπάρχει ο φόβος ότι ενδεχομένως να κατευθύνονται για πληρωμές ανελαστικών υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Μπορεί από ελληνικής πλευράς να δηλώνεται ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και να υποστηρίζεται σε κάθε ευκαιρία ότι "ποτέ δεν καθυστέρησαν οι κοινοτικοί πόροι που προορίζονταν για συγκεκριμένα έργα στην χώρα", ωστόσο από την πλευρά του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) εξακολουθεί να τονίζεται ότι το θέμα παραμένει ανοικτό. Ως γνωστόν, αφορά στην διαχείριση πόρων του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με καταγγελίες, δεν έχουν δοθεί εντολές πληρωμής από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκεκριμένων έργων, για τα οποία έχουν προβλεφθεί τα κεφάλαια αυτά. Κι εξακολουθούν να εκφράζονται υπόνοιες ότι ενδεχομένως να κατευθύνονται για πληρωμές ανελαστικών υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Το θέμα προέκυψε λόγω της παντελούς έλλειψης ρευστότητας, που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να απασχολεί την κυβέρνηση. Σύμφωνα με μια εκδοχή, έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη και για τους δανειστές της χώρας, αν και προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά ότι η Κομισιόν εξέτασε το ενδεχόμενο να πληρώσει αυτή ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια οφειλή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ή κάποια άλλη πληρωμή. Για την ιστορία, η φήμη κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα και ειδικότερα πριν από την τελευταία πληρωμή προς το Ταμείο - αυτή της Μεγάλης Πέμπτης. Τελικώς, τότε, όλα κύλησαν ομαλά. Το θέμα, όμως, είναι αν θα εξελιχθούν το ίδιο ομαλά και οι επόμενες πληρωμές.

ZENITH