Skip to main content

Η σημασία της σύνθεσης ενός ΔΣ και το παράδειγμα της ΟΛΘ ΑΕ

Το απερχόμενο ΔΣ της ΟΛΘ ΑΕ συνιστά καλό παράδειγμα για τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν σε ένα συμβούλιο άνθρωποι με γνώσεις και εμπειρία σε θέματα αγοράς. Γράφει ο Γιώργος Μητράκης.

του Γιώργου Μητράκη

Αλλαγή σκυτάλης αύριο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΟΛΘ ΑΕ είναι προγραμματισμένη για τη μία μετά το μεσημέρι και το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης –πέραν των οικονομικών- είναι η εκλογή νέας διοίκησης. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Στέλιος Αγγελούδης αποχωρεί και μαζί του τα μισά από τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Παραμένουν στη θέση τους μόνο τα μέλη που βρίσκονται στο Συμβούλιο ως θεσμική εκπροσώπηση των εργαζομένων, του δήμου Θεσσαλονίκης, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο βασικός μέτοχος.  

Στις αναφορές που γίνονται σε εταιρίες –ακόμη και σε επιχειρήσεις του δημοσίου ή και εισηγμένες- ο μεγεθυντικός φακός κάνει ζουμ στον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο. Άλλωστε εν πολλοίς, από αυτές τις δύο θέσεις εκπορεύεται η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή υλοποιούνται αποφάσεις και διαμορφώνονται σχεδιασμοί, τόσο για την καθημερινότητα, όσο το μέλλον μιας επιχείρησης. Αντίθετα, οι αναφορές στα υπόλοιπα μέλη ενός Διοικητικού Συμβουλίου είναι περιορισμένες. Ειδικά στις περιπτώσεις των εταιριών δημοσίου συμφέροντος υπάρχει η αίσθηση ότι πέρα απ’ όσα προβλέπει η νομοθεσία τα Δ.Σ. απλώς… συνεδριάζουν. Ότι τα μέλη τους απλώς παρίστανται, σε διαδικασίες που γίνονται για τους τύπους.

Κι όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ή δεν είναι ακριβώς έτσι. Ή δεν είναι πάντα έτσι. Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΘ ΑΕ συνιστά καλό παράδειγμα για τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν σε ένα συμβούλιο άνθρωποι με γνώσεις και εμπειρία σε θέματα αγοράς. Που στηρίζουν και εμπλουτίζουν τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις ή εισφέρουν νέες ιδέες. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μάχιμα τεχνοκρατικά και επιστημονικά στελέχη, η σχέση των οποίων με την επιχειρηματική, εμπορική, τραπεζική ή νομική πραγματικότητα είναι καθημερινή και πολύχρονη. Στο υπό αποχώρηση Δ.Σ. της ΟΛΘ ΑΕ συμμετέχουν, ως αντιπρόεδρος ο Κώστας Παπαϊωάννου, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, και ως μέλη, ο ομότιμος καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου Βασίλης Αντωνόπουλος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χριστόδουλος Αντωνιάδης. Άνθρωποι που στην επαγγελματική τους πορεία έχουν αναλάβει και διεκπεραιώσει αποτελεσματικά πολλές σοβαρές δουλειές και υποθέσεις και δεν… τρέμουν ούτε μπροστά σε νούμερα, ούτε μπροστά σε συμβάσεις.

Όσοι επιλέγουν τα μέλη των Δ.Σ. στις εταιρίες που την πλειοψηφία έχει το ελληνικό δημόσιο καλό θα ήταν να έχουν την περίπτωση αυτή υπόψιν τους. Οι επιχειρήσεις του Δημοσίου, ακόμη κι αν δραστηριοποιούνται στην τελευταία χώρα του… υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ευρώπη, οφείλουν να ανταποκρίνονται στις συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού. Για να είναι πιο αποδοτικές και κερδοφόρες, επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου. Οι κομματικές περγαμηνές για μία θέση στην κρατική μηχανή και τα κομματικά γραμμάτια για την τοποθέτηση σε ένα Δ.Σ. δε φτάνουν. Κι όταν συμβαίνουν μοιάζουν μίζερα και εντελώς παρωχημένα.   

ZENITH