Skip to main content

Η Σόφια επιδιώκει απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Τη σλοβακική πρόταση "Eastring", για την κατασκευή υποδομής για φυσικό αέριο εξετάζει η Βουλγαρία, προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.

Έντονη είναι η επιθυμία της Σόφιας να υλοποιήσει όλες τις υποδείξεις ΗΠΑ και Ε.Ε. στην πλήρη παρεμπόδιση της Μόσχας να έχει λόγο στα πολιτικά και οικονομικά πράγματα της Βουλγαρίας. Εκτός των άλλων αναζητά, εναλλακτικές λύσεις απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών κ. Ντανιέλ Μίτοφ συζήτησε κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Σλοβακία την λεγόμενη σλοβακική πρόταση "Eastring", για την κατασκευή υποδομής για φυσικό αέριο, μέσω της οποίας η Νοτιοανατολική Ευρώπη να λαμβάνει το μπλε καύσιμο από την Βόρεια και την Δυτική.

Η εν λόγω εναλλακτική λύση θα μπορούσε να συνδεθεί με το τουρκικό κέντρο διανομής, που προβλέπεται κατά την υλοποίηση του σχεδίου "Τουρκικό ρεύμα" και θα επέτρεπε προμήθειες, μέσω Τουρκίας, φυσικού αερίου από την Κασπία θάλασσα, το Ιράν, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδει το η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Σλοβακία, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στην Σόφια, και έγινε γνωστό, ότι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είναι έτοιμες να υπογράψουν υπόμνημα κατασκευής αγωγού αερίου "Eastring" από τα σλοβακο-ουκρανικά μέχρι τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα. Ο αγωγός θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2018, ενώ το δυναμικό του θα μπορούσε να είναι έως 40 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Εκείνο που δεν καταλαβαίνω βέβαια, είναι ότι αυτοί οι σχεδιαζόμενοι μικροί αγωγοί πάλι με ρωσικό αέριο θα τροφοδοτούνται. Πώς θα επιτευχθεί η απεξάρτηση; Μάλιστα, οι Βούλγαροι ήσαν ενοχλημένοι, επειδή ο κ. Πούτιν είχε δηλώσει πως ο ρωσοτουρκικός αγωγός "Τουρκικό ρεύμα", μέσω Ελλάδας θα διοχέτευε αέριο στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Βουλγαρία.

Το ρεπορτάζ πάντως της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας αναφέρεται σε επιμονή, με την οποία οι βουλγαρικές αρχές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις των ρωσικών προμηθειών αερίου και είναι ευνόητες εν όψει της προσεχούς διακοπής της μεταφοράς του αερίου από την Ουκρανία. Φόβο για κρίση αερίου, παρόμοια με εκείνη το 2009, ένιωθε και η υπηρεσιακή κυβέρνηση, που προηγούνταν της νυν κυβέρνησης Μπορίσοφ και η οποία ανέλαβε επείγοντα μέτρα.

Έγιναν διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, με την οποία η Σόφια έχει συμφωνία για προμήθειες αερίου σε περίπτωση κρίσης, αλλά σε κρίση και η ίδια η Ελλάδα θα είχε προβλήματα ανεπάρκειας. Εκείνη την περίοδο ως σπουδαιότερη παραλλαγή αντιμετωπίζονταν οι προμήθειες αζερικού αερίου στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου.

Η Βουλγαρία έχει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την εισαγωγή ενός δισ. κυβικών μέτρων ετησίως από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, αλλά η κατασκευή του σχετικού αγωγού άρχισε μόλις το 2014. Δεν έχουν κατασκευαστεί και οι συνδετικοί αγωγοί με την Τουρκία και την Ελλάδα, που συζητούνται εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν έχει πλέον δώσει αρκετά χρήματα για τον αγωγό με την Σερβία, αλλά αυτός δεν κατασκευάζεται λόγω της ανεπιθυμίας των τοπικών αρχών. Το ίδιο αφορά και τον αγωγό με την Ελλάδα. Ο εμπειρογνώμονας επέκρινε και τις σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας, και μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, που δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τους νέους αγωγούς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, στη Βουλγαρία δεν ταιριάζει να μιλάει για νέο "Nabucco".

Εν όψει των προαναφερόμενων, σήμερα οι δυνατότητες για νέα εναλλακτική λύση των προμηθειών ρωσικού αερίου είναι ασαφείς, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο πλάνο. Υπονοείται, όμως, ότι λόγω της ανάγκης κατασκευής νέων αγωγών αερίου και συμφωνιών με γειτονικές χώρες, η εναλλακτική είναι εφικτή όχι σε βραχυπρόθεσμο, αλλά σε μεσοπρόθεσμο πλάνο και πιθανώς σε υψηλότερη τιμή.

Να σημειωθεί, ότι οι αναφερόμενες συμφωνίες με την Αθήνα, που πληροφορούμαστε από τον βουλγαρικό Τύπο, έχουν σχέση με υγροποιημένο αέριο το οποίο μέσω δεξαμενών στην Αλεξανδρούπολη θα διοχετεύεται προς την Βουλγαρία.

Όλα αυτά τα περί αγωγών, τα παρακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια, και αδυνατώ να πω με βεβαιότητα, ποια από όλα αυτά τα σχέδια έχουν βάση, ή ανακοινώνονται για άλλους λόγους (μάς λείπε και ο κ. Μανιάτης, που κάθε λίγο μας διαβεβαίωνε ότι σύντομα θα γέμιζαν οι τσέπες μας ευρώ, από την ελληνική ενέργεια).

Ο Μακεδών

ZENITH