Skip to main content

Η Σόφια η πόλη με την ταχύτερη ανάπτυξη

Η πόλη παραμένει ελκυστική για τις ξένες επενδύσεις και είναι η πόλη με την ταχύτερη ανάπτυξη στον προϋπολογισμό. Μάλιστα, για φέτος, το επενδυτικό πρόγραμμα της Σόφιας ανέρχεται σε 600.000 λέβα.
Ελληνικές, αυστριακές, ολλανδικές, γερμανικές και κυπριακές είναι οι μεγαλύτερες επενδύσεις στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιδήμαρχος της πόλης, Μίνκο Γκερτζίκοφ.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ντούμα», παρά την κρίση, η πόλη παραμένει ελκυστική για τις ξένες επενδύσεις και είναι η πόλη με την ταχύτερη ανάπτυξη στον προϋπολογισμό. Μάλιστα, για φέτος, το επενδυτικό πρόγραμμα της Σόφιας ανέρχεται σε 600.000 λέβα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Γκερτζίκοφ, πάνω από το 80% των ξένων επενδυτών, τα τελευταία 20 χρόνια, ήταν στη Σόφια. Το 2008, από το σύνολο των ξένων επενδύσεων στη χώρα, ύψους άνω των 6 δισ. λέβα, τα 4,6 δισ. λέβα πραγματοποιήθηκαν στη Σόφια, ενώ το 2009, από το σύνολο των ξένων επενδύσεων, ύψους 3,2 δισ. λέβα, τα 2,2 δισ. λέβα επενδύθηκαν στη Σόφια. Η ανεργία στη βουλγαρική πρωτεύουσα είναι 3%.

«Ωστόσο, η Σόφια έχει και μεγάλα προβλήματα που με την κρίση διογκώθηκαν», ανέφερε ο αντιδήμαρχος της Σόφιας και διευκρίνισε: «το 2009, στη Σόφια εγκαταστάθηκαν 22.000 νέοι Βούλγαροι, κατ΄ εξοχήν νέες οικογένειες που έχουν ανάγκη από χώρους στάθμευσης και από παιδικούς σταθμούς. Πάγιο πρόβλημα της Σόφιας είναι και τα πολλαπλασιαζόμενα γκέτο των αθίγγανων».

ZENITH