Skip to main content

Η στάση της Γερμανίας ανησυχεί την Ευρωζώνη

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ πρότεινε να πραγματοποιηθεί ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου να ξεπεραστούν οι ακαμψίες που έχει επιδείξει η Γερμανία σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα.
Ανησυχία στους κόλπους της Ευρωζώνης προκαλεί η γερμανική αντίδραση στη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, κ. Φράνκο Φρατίνι, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η στάση της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και ίσως να πρέπει να πραγματοποιηθεί ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου, όπως είπε, «να ξεπεραστούν οι ακαμψίες που έχει επιδείξει η Γερμανία».

«Δεν μπορούμε ν΄αποφύγουμε την επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα, έστω κι αν κάποιος αμφιβάλλει ότι πρέπει να επικρατήσει η αλληλεγγύη αυτήν τη στιγμή, γιατί δεν είναι μόνον μια ηθική υποχρέωση, αλλά είναι και προς το συμφέρον μας».

Σύμφωνα με τον κ. Φρατίνι η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο σύνολο της Ευρωζώνης, εμποδίζοντας τις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών με μεγάλα ελλείμματα.

«Ανησυχούμε πολύ. Πιστεύω ότι εάν ο κίνδυνος της Ελλάδας επεκταθεί σε άλλες χώρες, η Πορτογαλία έχει αναφερθεί, αυτό θα σημαίνει ότι πρέπει να διασώσουμε την κοινή επιχείρησή μας», τόνισε ο κ. Φρατίνι.

Ο κ. Φρατίνι δέχθηκε το επιχείρημα της Γερμανίας ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ελλείμματος που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της ευρωζώνης, αλλά επέμεινε ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός για να βοηθήσει σ΄αυτό.

Καταλήγοντας ο Ιταλός υπουργός προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν το καταφέρουν, ίσως μια συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών να είναι απαραίτητη.

ZENITH